ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Αποφάσεις και στρατηγική για την κυβέρνηση

Αποφάσεις και στρατηγική για την κυβέρνηση
InTime

Όποιος μιλήσει τις τελευταίες ημέρες με ορισμένους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μπορεί εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι ορθάνοιχτο...

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του για την στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει, και αυτή δεν περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της στήλης, ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης μέσα στο έτος. Θεωρεί ότι έχει και την πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά και τη βούληση, να υλοποιήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αμέσως μόλις η χώρα βγει από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας, δηλαδή από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν θα έχει υψωθεί το τείχος της ανόσιας. Αυτή την περίοδο αξιολογεί καταστάσεις και πρόσωπα έτσι ώστε, λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ, να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, τον πρώτο ουσιαστικό που θα κάνε, καθώς μέχρι τώρα οι όποιες αλλαγές γίνονταν με φόντο τις δυο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ: Τα ελληνοτουρκικά και την πανδημία .

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα αφορούν και τη δομή και τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου ενώ είναι σαφές ότι, από τη νέα εικόνα που θα προκύψει, θα φανούν και οι τομείς που ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει έμφαση το επόμενο διάστημα. Αυτοί οι τομείς θα είναι η οικονομία και η ταχύτητα στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και η διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου, Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών, το οποίο ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας κρατούν «ζωντανό» ίσως γιατί θεωρούν πως έτσι ξορκίζουν τις... κάλπες, ο σχεδιασμός δεν προβλέπει κάτι τέτοιο νωρίτερα από τα μέσα φθινοπώρου του 2022. Κάπου εκεί θα γίνει ο μεγάλος απολογισμός για την κυβέρνηση και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις «διπλές» κάλπες, που λογικά θα στηθούν εξαιτίας της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στην πρώτη αναμέτρηση.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει - απαλλαγμένη από την πανδημία και τα όσα δεινά αυτή έφερε και στην χώρα μας - να προωθήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που αποτελούσαν τον κορμό της προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Άλλωστε ο πρωθυπουργός θέλει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας για το σύνολο του κυβερνητικού έργου.

Κατά συνέπεια, οι βουλευτές και οι υπουργοί θα πρέπει να... αναμείνουν στο ακουστικό τους. Άλλωστε μέχρι τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου θα έχουν θέμα προς συζήτηση στα σχετικά «πηγαδάκια»: Τον ανασχηματισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρατική αεροπειρατεία: Τα ερωτήματα για την παρουσία ξένων πρακτόρων στην Αθήνα