ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Τα σόου του Ερντογάν, η στάση των Αμερικανών και ο ρόλος της Ελλάδας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Photo/Burhan Ozbilici

Δεν είναι όμως μόνον οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ρώσοι που δεν θέλουν να αναδείξουν ως κρίσιμο γεωπολιτικό «παίκτη» την Τουρκία

Ακούραστος ο πρόεδρος της Τουρκίας εξακολουθεί τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματά του, προκειμένου να πείσει τον τουρκικό λαό ότι μπορεί η οικονομία της χώρας να πηγαίνει στα βράχια, μπορεί ο πληθωρισμός να ροκανίζει το ήδη ελάχιστο εισόδημα των πολιτών, μπορεί να μην βλέπει ξένη επένδυση ούτε με το... κιάλι, αλλά η χώρα του είναι γεωπολιτικός «παίκτης».

Δεν κατάλαβε τίποτα φαίνεται από το «ναυάγιο» της Αττάλειας, τίποτε από το ράπισμα του State Department που ακολούθησε της συνομιλίας Μπάιντεν - Ερντογάν, ούτε από την μάλλον κυνική πρόταση των Αμερικάνων να δώσει τους ρωσικούς S-400 στην Ουκρανία. Τώρα, λοιπόν, πανηγυρίζει (και δίνει και τον σχετικό τόνο στα τουρκικά ΜΜΕ) για τη συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τι μπορεί να περιμένει άραγε; Τίποτε πέραν από έναν επικοινωνιακό θόρυβο που θα κρατήσει τρεις ημέρες το πολύ.

Η Ουάσιγκτον από την πρώτη ημέρα του πολέμου, κατέστησε σαφές προς όλους τους συμμάχους της ότι δεν είναι η στιγμή ούτε για ίσες αποστάσεις, ούτε για «θολές θέσεις», ούτε για μισόλογα. Γι’ αυτό και σε όλες τις επαφές που έχουν με τους Τούρκους αξιωματούχους οι Αμερικανοί, πιέζουν για «καθαρές σχέσεις» με την Βορειοατλαντική συμμαχία.

Δεν είναι όμως μόνον οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ρώσοι που δεν θέλουν να αναδείξουν ως κρίσιμο γεωπολιτικό «παίκτη» την Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν βοήθησε στην συνάντηση της Αττάλειας, με αποτέλεσμα αυτή να εξελιχθεί σε φιάσκο με τους υπουργούς εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας να ανταλλάσσουν αιχμές και ειρωνικά σχόλια. Είναι σαφές, από τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος Πούτιν εάν θελήσει να κάνει πίσω θα το πει πρώτα είτε στους Κινέζους, είτε στους Ισραηλινούς.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η Αθήνα εμφανίζεται ως μια χώρα με απολύτως καθαρή θέση έναντι του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών υπέρ των θέσεων της Δύσης. Έτσι, έχει τη δυνατότητα και τώρα να θέτει με αυστηρότητα τα θέματα που αφορούν την προκλητικότητα της γείτονος αλλά και εάν συμβεί κάποια επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, να ζητήσει από ετέρους και συμμάχους την ίδια απάντηση που δίνεται τώρα στη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Ο «ειρηνοποιός» Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα