ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο διπλός πόλεμος, οι κυρώσεις και η νέα εποχή στην Ευρώπη

Ο διπλός πόλεμος, οι κυρώσεις και η νέα εποχή στην Ευρώπη
Η Ευρώπη , και κατά συνέπεια και η Ελλάδα,  είναι σαφές πλέον ότι αλλάζει στρατηγική με πρώτο στόχο την θωράκιση των οικονομιών τους απέναντι στα νέα δεδομένα  που προκαλεί η ενεργειακή κρίση

Ακόμη και σήμερα να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην Ευρώπη τίποτε δεν θα είναι το ίδιο σε πολλά επίπεδα. Η 24η Φεβρουαρίου άλλαξε πολλά από τα όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα στην γηραιά ήπειρο μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και την συμφωνία της Γιάλτας.

Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επέστρεψε και η καχυποψία μεταξύ των ηγετών των δυο πλευρών είναι πλέον διάχυτη. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί μιλούν ευθέως για εγκλήματα πολέμου «δείχνοντας» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση μόνον και μόνον για να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο.

Οι Γερμανοί ανεβάζουν τους τόνους μετά την θηριωδία στην Μπούκα και την Μποροντιάνκα και μόνον οι επιχειρηματίες και το υπουργείο οικονομικών τους , φρενάρουν τον καγκελάριο Σολτς από το να «πατήσει το κουμπί» σταματώντας την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία .

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Δύση θα σκληρύνει την στάση της έναντι της Ρωσίας , όπως είναι επίσης βέβαιο ότι και η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα. Ο δεύτερος - παράλληλος πόλεμος που αφορά την ενέργεια και κατά συνέπεια την οικονομία, μόλις ξεκίνησε και η διάρκεια του δεν θα είναι μικρή , καθώς δεν υπάρχει κανένα «μαγικό ραβδί» που θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες .

Η Ευρώπη , και κατά συνέπεια και η Ελλάδα, είναι σαφές πλέον ότι αλλάζει στρατηγική με πρώτο στόχο την θωράκιση των οικονομιών τους απέναντι στα νέα δεδομένα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και παράλληλα θα απεξαρτηθεί από την Ρωσία στα επίπεδα του φυσικού αερίου, του πετρελαίου αλλά και των πρώτων υλών.

Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας για την Ευρώπη. Στην Ελλάδα , η πολιτική χάραξης νέων «ενεργειακών δρόμων» έχει ξεκινήσει μέσα στα «πέτρινα χρόνια» των μνημονίων. Οι συμμαχίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και φυσικά με την Κύπρο αποτελεί μια πρώτη απάντηση, με σημαντικά - οικονομικά και γεωπολιτικά - οφέλη για την χώρα μας. Την ίδια ώρα , στην τελική ευθεία βρίσκεται και η αξιοποίηση σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός την προσεχή Παρασκευή, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του για την αλλαγή του χάρτη στο πεδίο προμήθειας ενέργειας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι συνεργασίες με νέους προμηθευτές LNG, αλλά και η μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα βοηθήσει αποφασιστικά στην απεξάρτηση της χώρας από την Ρωσία.

Όμως, ο χρόνος είναι αυτή την ώρα ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ευρώπης καθώς όλα τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτόματα. Μεγάλες χώρες , όπως είναι η Γερμανία δεν έχουν στοιχειώδη προετοιμασία ούτε για την αποθήκευση των ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου που έχει ανάγκη η χώρα . Η επόμενη 5ετια λοιπόν, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα τεθεί και πάλι υπό κρίση η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: O κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης