ΚΥΠΡΟΣ

Τατάρ: Να γίνουν πλήρως αποδεκτά κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς

Τατάρ: Να γίνουν πλήρως αποδεκτά κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς
Ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό που απουσιάζει είναι μια νέα συμφωνία γιατί στην πράξη υφίστανται δύο κράτη στο νησί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θέλει την κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων «πλήρως αποδεκτό ή να επαναβεβαιωθεί».

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», είπε «είμαστε οι Τούρκοι και καθορίζεται στο Σύνταγμα τί ακριβώς είμαστε. Οι Ελληνοκύπριοι είναι Έλληνες και καθορίζεται στο Σύνταγμα τί ακριβώς είναι», προσθέτοντας ότι το «Σύνταγμα είναι συνεταιρικό». Κατά τον Ερσίν Τατάρ, «ποτέ δεν είχαμε πολιτική της ένωσης της Κύπρου με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι πριν από το 1878 και για 400 χρόνια, εδώ ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Κατά τον κ. Τατάρ, «είναι προς όφελος τόσο των Τ/κ όσο και των Ε/κ να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα στο νησί. Η πραγματικότητα είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών λαών στο νησί, Τ/κ και Ε/κ», προσθέτοντας ότι «εμείς οι Τ/κ δεν αποδεχόμαστε να είμαστε μια αρχή κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να είμαστε μια μειονότητα στο νησί».

Όπως υποστήριξε, «εάν λοιπόν υπάρξει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας μας και μαζί με το ίσο διεθνές στάτους, αυτό θα μας ενθαρρύνει να καθίσουμε επισήμως να διαπραγματευτούμε το κυπριακό πρόβλημα και όλες τις πτυχές που συνδέονται μαζί του».

Σε παρατήρηση αν υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να πάει πίσω ώστε Ε/κ και Τ/κ να ζουν μαζί όπως πολλοί στο νησί θεωρούν εφικτό, ο κ. Τατάρ είπε ότι έχει πολλούς Ε/κ φίλους, μεταξύ αυτών τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά ανέφερε ότι οι Τ/κ έχουν «το δικό τους ξεχωριστό κράτος για σχεδόν 60 χρόνια» και ότι «είναι αδύνατο να γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Ε/κ μονομερώς έγιναν δεκτοί στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ έχουν χάσει την ελπίδα τους στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι μόλις έγινε η Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της ΕΕ, «άρχισαν να μας λένε πως ο μηχανισμός εγγυήσεων είναι αναχρονιστικός και ότι ένα νέο σύστημα εγγυήσεων θα πρέπει να βασίζεται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο». «Οι διαστάσεις της προσέγγισης έχουν αλλάξει και δεν είναι ανεκτές από εμάς», πρόσθεσε. Ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό που απουσιάζει είναι μια νέα συμφωνία γιατί στην πράξη υφίστανται δύο κράτη στο νησί.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δηλώνει ότι είναι έτοιμος για ανεπίσημο διάλογο, γι’ αυτό -όπως είπε- σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Πρέσβη στη Λευκωσία τού πρότεινε όπως προσκληθούν μαζί με τον κ. Αναστασιάδη και τις αντιπροσωπείες τους στο Λονδίνο «για διάλογο μέσα σε διαφορετικό περιβάλλον».

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του με τα Βαρώσια, ο κ. Τατάρ είπε «τα Βαρώσια έχουν ανοίξει. Μόλις το συμβούλιο περιουσιών εξετάσει όλες τις αιτήσεις και η διαδικασία ολοκληρωθεί, «οι περιουσίες μπορεί να επιστραφούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους».

Παράλληλα ανέφερε ότι ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ναι στο σχέδιο Ανάν, οι Ε/κ, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ, είπαν όχι. «Εάν λέγατε ναι, τότε τα Βαρώσια θα επέστρεφαν» ανέφερε.

Σε σχέση με εκείνους που έχουν περιουσίες «είτε στο νότο είτε στο βορρά» ο κ. Τατάρ είπε ότι «το Κυπριακό είναι περίπλοκο ζήτημα» και «όταν ερχόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα περιουσίας, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα». Έκανε λόγο σε «γενική ανταλλαγή» και αναφέρθηκε την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» λέγοντας ότι αξιολογεί την κατάσταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.