ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αντίστροφη μέτρηση» για τις νέες συντάξεις

«Αντίστροφη μέτρηση» για τις νέες συντάξεις
«Αντίστροφη μέτρηση» για τις νέες συντάξεις
INTIME

«Ζεστό» χρήμα, με μόνιμες αυξήσεις που φθάνουν έως 216 ευρώ, θα δουν σε δόσεις, χιλιάδες παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) στο πλαίσιο των πληρωμών που ξεκινάνε την ερχόμενη εβδομάδα (από Δευτέρα 25 Οκτωβρίου με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου). 

Οι μόνιμες αυξήσεις – οι οποίες αφορούν όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη και παράλληλα δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά – θα είναι σε πρώτη φάση διπλές, δηλαδή θα καταβληθούν μαζί η πρώτη και η δεύτερη δόση για τα έτη 2020 και 2021, ενώ η τρίτη δόση που αφορά το 2022 αναμένεται να προπληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 με τη σύνταξη Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται πάντως ότι η απόφαση για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης εκδόθηκε το 2019, συνεπώς ο ΕΦΚΑ οφείλει αναδρομικά και αύξηση για τρία έτη και όχι για δύο, θέμα που προκαλεί αντιδράσεις. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4,5 ευρώ, για συνταξιούχο που είχε τον βασικό μισθό και 31 έτη ασφάλισης, έως και 216 ευρώ μεικτά, για συνταξιούχο με μισθό 3.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης.

Για όσους είχαν ακόμα μεγαλύτερες αποδοχές η αύξηση είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση είναι συνάρτηση του συντάξιμου μισθού (των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη και των ετών ασφάλισης). Οσο περισσότερα είναι τα έτη και οι αποδοχές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση. Σύμφωνα με τα Νέα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι από τα 36 ως τα 40 έτη ασφάλισης. Οι κατηγορίες των παλιών συνταξιούχων που θα λάβουν αύξηση είναι κυρίως όσοι είδαν αύξηση και με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου την 1η-1-2019 και ελάχιστοι ακόμα παλιοί συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 που δικαιούνται αύξηση, θα τη δουν να καταβάλλεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις (οι δύο πρώτες μαζί θα πιστωθούν από τον ΕΦΚΑ στις επικείμενες πληρωμές).

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016, έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Συγκεκριμένα, από 1,8 εκατομμύρια παλιούς συνταξιούχους οι 1.050.000 δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά – αν δικαιούνται – προς το τέλος του χρόνου. Από τους 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, και θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Την ίδια ώρα, αναδρομικά ύψους 4 δισ. ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι μέσω των ανώτατων δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο). Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου. Πάντως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για καταβολή νέων αναδρομικών σε συνταξιούχους εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα νέα «πακέτα» αναδρομικών. Για τον λόγο αυτό, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή αναφέρεται πως ένα μέρος του 0,5% του ΑΕΠ – ετησίως – που προβλέπεται για την κάλυψη δαπανών κοινωνικής προστασίας «θα πηγαίνει για την κάλυψη και συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων».

Το συνολικό πόσο που θα εξοικονομείται φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ και εκτός από την εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων θα καλύπτει – σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθετικής διάταξης – και «άλλες δαπάνες κοινωνικής προστασίας».