ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον δρόμο της συναίνεσης ο Τσίπρας: Τι είπε για το «θα λογαριαστούμε»,τον Τσιόδρα και την Οικονομία

Στον δρόμο της συναίνεσης ο Τσίπρας: Τι είπε για το «θα λογαριαστούμε»,τον Τσιόδρα και την Οικονομία
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τον δρόμο της συναίνεσης επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας περιθώρια κινήσεων στην κυβέρνηση λόγω της πανδημίας και τονίζοντας παράλληλα πως η πολιτική κριτική θα έρθει μετά το πέρας της κρίσης.

Δύο μέρες μετά την παρουσίαση του οικονομικού πακέτου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου και χάραξε ο ίδιος την γραμμή του κόμματος απέναντι στις πολλές και διαφορετικές φωνές που ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να βάλει μερικά πράγματα στη θέση τους για να σταματήσει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο μία θολής συζήτησης, που εν τέλει τού προκαλεί μόνο φθορά. «Το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει η μπόρα για να αρχίσει «ο λογαριασμός» κατ’ αρχήν είναι μια θετική στάση» είπε. «Σας θυμίζω ότι στο παρελθόν η αντιπολίτευση έκανε κριτική την ώρα της κρίσης όπως με τα “Γερούν γερά”».

«Πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση υπάρχει ένα εποικοδομητικό κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Η μεγάλη εικόνα που πρέπει να δούμε είναι η συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να κάνει με την στάση που κρατούσαν άλλα κόμματα παλιότερα», είπε οκ κ. Τσίπρας.

Τι είπε για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Αναφερόμενος στο πρόσωπο των ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα τονίζοντας πως «εγώ δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα Τσιόδρα, είναι καλός επιστήμονας». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι: «στηρίζουμε, δεν σημαίνει ότι σιωπούμε. Υπάρχουν παραλείψεις, αδυναμίες, καθυστερήσεις» τόνισε.

Για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι περιμένει να δει πώς θα πάει η κρίση και μετά να δράσει πιο αποφασιστικά, ενώ σημείωσε ότι είναι η μοναδική Κυβέρνηση στην Ευρώπη, που επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία (σσ αναφερόμενος στο επίδομα των 800 ευρώ). «Θα περίμενα από την κυβέρνηση περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία, όταν κρίνει τις προτάσεις μας» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα λεφτά υπάρχουν από το μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνησή του (διαθέσιμα τα περίπου 20 από τα 37 δισ. ευρώ), από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, αλλά και από τις εγγυήσεις της ΕΚΤ. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι να υπάρξει έγκαιρη και προληπτική δράση, για «να μην κυλήσουμε στην κρίση, διότι μετά οι ανάγκες θα είναι πολλαπλάσιες. Να μην πάμε σε μνημόνιο, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του 2010», όπως είπε.

«Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας. Τα 37 δισ. που μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί για να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Από αυτά τα 16,5 περίπου είναι κλειδωμένα για το χρέος. Αυτό που προτείνουμε έχει διαφορά στην ποσότητα και την ποιότητα. Εμείς λέμε 14 δισ. ζεστό χρήμα στην αγορά. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε για να διατηρήσουμε ζωντανή την προσφορά και την ζήτηση. Απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος για τουλάχιστον ένα τρίμηνο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε άλλωστε την κατάσταση επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από το 2008 και είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού για να βγούμε από τα μνημόνια και την λιτότητα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα - Οι νεκροί και τα κρούσματα

Σχετικές ειδήσεις