ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συστήνεται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης

Συστήνεται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης

Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και της ελληνικής, συνιστάται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, που θα διασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους στη διαρκή μετεξέλιξή του προς όφελος του πολίτη.


Να υπενθυμιστεί πως το Μνημόνιο και το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, είχε παρουσιάσει πριν λίγες εβδομάδες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο κ. Ρέππας, ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο, διευκρίνισε ότι "έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη που περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται για την επίτευξή τους, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάθε δράση. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν σε 7 πυλώνες, όπως είναι: η δομή και τα όργανα του κράτους, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση του προϋπολογισμού, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η Καλή Νομοθέτηση, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς".

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο Οδικός Χάρτης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση προβλέπει σημείο εκκίνησης την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό και αυτό γίνεται στο πλαίσιο του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου της έναρξης αυτής της διαδικασίας με τη δημιουργία μιας Επιτροπής υψηλού επιπέδου, που δεν είναι άλλη από το συνιστώμενο σήμερα Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τα εκάστοτε μέλη της Κυβερνητικής επιτροπής.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ακόμη πως "η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί έργο ολόκληρης της κυβέρνησης, θα έλεγα και έργο των στελεχών της Διοίκησης, του συνόλου των εργαζομένων και ανταποκρίνεται στην πρωταρχική ανάγκη για ένα λειτουργικό κράτος με λιτές δομές, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη".

Να σημειωθεί πως το έργο του Συμβουλίου και των ομάδων εργασίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης έχει τεθεί σε ισχύ από τις 6 Ιανουαρίου και ήδη αξιοποιεί στοιχεία, μελέτες και προτάσεις που διατυπώνονται με κεντρικό στόχο την τεκμηρίωση και την επιχειρησιακή πληρότητα στη διαδικασία για την προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.