ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντατικοποίηση των διαδικασιών για τη συμφωνία

Εντατικοποίηση των διαδικασιών για τη συμφωνία

Την εντατικοποίηση των διαδικασιών για την εξεύρεση λύσης και το «κλείσιμο» της συμφωνίας στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί επιβεβαίωσαν εχθές (11/06/2015) ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ - «ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ωστόσο όσο πλησιάζει το τέλος και οι διαφορές παραμένουν (δημοσιονομικά, χρέος) η ένταση στις διαπραγματεύσεις κορυφώνεται.

Μετά το τέλος της συνάντησης Τσίπρα και Γιούνκερ ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ.Γιούνκερ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι «η συνάντηση με τον κ.Τσίπρα ήταν σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική».

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχει η διαδικασία με τους τρεις θεσμούς που ακόμα επιτρέπει την έγκαιρη εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Όλες οι πλευρές προσπαθούν πλέον να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι τις 18 Ιουνίου, όταν και θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

Αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι εφικτό να υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα.

Αξιωματούχοι, πάντως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως μια «τελευταία προσπάθεια» για την επίτευξη μιας συμφωνίας όσον αφορά στο χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία».

Σημειώνεται τέλος ότι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε επικοινωνία.

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι' αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε νωρίτερα πηγή της Κομισιόν στο πρακτορείο Reuters, ο Γιούνκερ εξήγησε στον κ.Τσίπρα την πιθανή διαδικασία με τους πιστωτές που μπορεί να οδηγήσει σε μία κοινά αποδεκτή λύση εγκαίρως, ενώ αμφότεροι τόνισαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο πρακτορείο ότι η συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα ήταν «η τελευταία προσπάθεια για να καταστεί δυνατή μία συμφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε:

«Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία», σημείωσε.

Αργότερα το βράδυ ο πρωθυπουργός προσήλθε στο κτίριο της ΕΡΤ, προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία της.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση. Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα μετά από δύο χρόνια ακριβώς αγώνων που δικαιώθηκαν διότι οι τίμιοι αγώνες δικαιώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σήμερα (11/06/2015) ανοίγει ξανά η ΕΡΤ και καλύπτεται μια ανάγκη του ελληνικού λαού στην έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να δείξουμε ότι μπορεί ένας οργανισμός να είναι δημόσιος, έξω από τη λογική του κρατισμού, έξω από τη λογική που μέχρι σήμερα έζησε η ΕΡΤ της επιβολής των απόψεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό, είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Είμαι όλοι πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι σήμερα».

Απαντώντας, δε, στην ερώτηση ποια είναι η εικόνα από τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «την εικόνα τη δίνουμε μέρα με την ημέρα ανοιχτά, δεν κρύβουμε τα χαρτιά μας. Αγωνιζόμαστε διαπραγματευόμενοι», υπογραμμίζοντας πως «όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης αυτή θα κρατάει τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία η οποία δεν θα είναι απλά συμφωνία αλλά μια λύση που θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική και ταυτόχρονα θα δώσει λύση στο μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και άρα θα δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Σχετικές ειδήσεις