ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για… την Ιθάκη και την έξοδο από το μνημόνιο

Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για… την Ιθάκη και την έξοδο από το μνημόνιο

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους με Καβάφη και Γαλιλαίο – Ποιες οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων για την έξοδο της Ελλάδας από το οκταετές πρόγραμμα – Την Τρίτη το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Η Ελλάδα αποχαιρετά τυπικά την εποχή των Μνημονίων, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και να μιλούν εγκωμιαστικά για τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, την ίδια ώρα εντός συνόρων φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Με στίχους του Καβάφη σχολίασε το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ με την φράση, που αποδίδεται Γαλιλαίο, «Eppur si muove» απάντησε το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, για την υποτιθέμενη - όπως την χαρακτήρισε - έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Παράλληλα, έβαλλε κατά του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς όπως υποστήριξε δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015.

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”», ανέφερε η Ν.Δ.

«Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση», πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως «καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

«Eppur si muove»

Με τη σειρά του το Μαξίμου εκτόξευσε τα πυρά του προς τη Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας φράση που αποδίδεται στον Γαλιλαίο, ενώ βρισκόταν ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης όπου του ζητήθηκε να απαρνηθεί τις πεποιθήσεις του σχετικά με τη Γη.

«Eppur si muove», δηλαδή «και όμως κινείται», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση με την οποία αντεπιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση», απαριθμώντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ειδικότερα, απαντώντας στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημειώνει:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που

-Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β΄ αξιολόγηση

-Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

-Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

-Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι΄ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Γερμανία: Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή ημέρα για την Ελλάδα

«Kαλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» χαρακτηρίζει τη σημερινή, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η εκπρόσωπος της καγκελαρίου: «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται μελλοντικά και πάλι με τις δικές της δυνάμεις», τονίζει. Η γερμανική κυβέρνηση καλεί, μεταξύ άλλων, την Αθήνα να παραμείνει στον δρόμο που ακολούθησε ως τώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σουλτς: Οι Έλληνες αξίζουν μεγάλης αλληλεγγύης, πλήρωσαν υψηλό τίμημα

Η σημερινή μέρα «είναι μια καλή ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ιδιαίτερα για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έκανε τεράστια βήματα προς την αυτοχρηματοδότησή της. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα. Οι (όποιες) αρνητικές εξελίξεις θα απορροφηθούν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Και όταν εισρεύσουν και πάλι κεφάλαια στη χώρα από τους επενδυτές, τότε και οι νέοι θα βρουν και πάλι δουλειά», λέει μεταξύ άλλων ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle (DW).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γυρίσει σελίδα

Το τέλος του προγράμματος σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική και ιστορική στιγμή για όλους και κυρίως για τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από Βρυξέλλες, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθερότητας του ESM.

«Έπειτα από δύσκολα και επώδυνα τρία προγράμματα σταθερότητας που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γυρίσει σελίδα», επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία

Μέρα γιορτής χαρακτηρίζει τη σημερινή για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter, ο Κλάους Ρεγκλινγκ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ