Ανανεώσιμη ενέργεια: Επιστήμονες μετατρέπουν τα βιομηχανικά απόβλητα σε μπαταρίες

Οι μπαταρίες ροής οξειδοαναγωγής πιστεύεται ότι είναι πολύ καλύτερες λύσεις για την αποθήκευση ενέργειας

Ανανεώσιμη ενέργεια: Επιστήμονες μετατρέπουν τα βιομηχανικά απόβλητα σε μπαταρίες
Unsplash
2'

Νέος τύπος μπαταρίας αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχει μετατρέψει ένα βιομηχανικό απόβλητο προϊόν σε μπαταρία για την αποθήκευση βιώσιμης ενέργειας.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Journal of the American Chemical Society, αναφέρεται πως χημικοί έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να μετατρέψουν το TPPO (οξείδιο της τριφαινυλοφωσφίνης - πρόκειται για απόβλητο) σ’ ένα νέο προϊόν αποθήκευσης ενέργειας, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για τη μελλοντική βιωσιμότητα ενός μακροχρόνιου και πολύ ισχυρού τύπου μπαταρίας που ονομάζεται μπαταρίες «οξειδοαναγωγικής ροής».

«Η έρευνα για τις μπαταρίες πραγματοποιείται παραδοσιακά από μηχανικούς και επιστήμονες υλικών», δήλωσε ο χημικός και επικεφαλής της μελέτης Christian Malapit. «Τα σύνθετα χημικά μπορούν να "συνεισφέρουν", καθώς μετατρέπουν μοριακά ένα προϊόν οργανικών αποβλήτων σε ένα “πεδίο” αποθήκευσης ενέργειας. Η ανακάλυψή μας δείχνει τη δυνατότητα μετατροπής των απορριμμάτων σε πολύτιμους πόρους, προσφέροντας μια βιώσιμη οδό για καινοτομία στην τεχνολογία μπαταριών».

Η αγορά για μπαταρίες οξειδοαναγωγικής ροής αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% μέχρι το 2030 και να φτάσει σε αξία 720 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Οι μπαταρίες ροής οξειδοαναγωγής πιστεύεται ότι είναι πολύ καλύτερες λύσεις για την αποθήκευση ενέργειας.

Για να επιτύχει τόσο την ενεργειακή πυκνότητα όσο και τη σταθερότητα, η ομάδα χρειάστηκε να προσδιορίσει μια στρατηγική που επέτρεπε στα ηλεκτρόνια να συσσωρεύονται σφιχτά μεταξύ τους στο διάλυμα χωρίς να χάνουν την ικανότητα αποθήκευσης με την πάροδο του χρόνου.

Στη συνέχεια, για να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του νέου τύπου, η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές και συγκεκριμένα ξεκίνησε πειράματα στατικής ηλεκτροχημικής φόρτισης και εκφόρτισης παρόμοια με τη διαδικασία φόρτισης μιας απλής μπαταρίας. Έπειτα από 350 κύκλους, η μπαταρία διατήρησε αξιοσημείωτη «υγεία», χάνοντας αμελητέα χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου.

Στο μεταξύ, η ομάδα ελπίζει ότι άλλοι ερευνητές θα πάρουν την ιδέα και θα αρχίσουν να συνεργάζονται με το TPPO για περαιτέρω βελτιστοποίηση και βελτίωση των δυνατοτήτων του.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή