ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Για ποιους εξετάζεται η τέταρτη δόση του εμβολίου

Κορονοϊός: Για ποιους εξετάζεται η τέταρτη δόση του εμβολίου
Στις συζητήσεις που γίνονται για την τέταρτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Στις συζητήσεις που γίνονται για την τέταρτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό να γίνει στους ηλικιωμένους άφησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση της Δευτέρας «ένα θέμα που συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Η συζήτηση δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας όπου ξέρουμε ότι υπάρχει η γήρανση και του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανοσογήρανση».

Η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε, μάλιστα, τα παραδείγματα χωρών όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία οι οποίες «παρά την ομολογία τους ότι τα στοιχεία τα επιστημονικά δεν είναι επαρκή, έχουν τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που έχει αναγγείλει τη χορήγηση της 4ης δόσης ή της 2ης επαναληπτικής μέσα στον επόμενο μήνα».

«Σε προηγούμενες ενημερώσεις είχαμε πει ότι αυτό που έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την τέταρτη δόση, είναι ότι δεν προσφέρει πολλά πράγματα στον γενικό πληθυσμό, παραδείγματος χάριν, σε σχέση με την τρίτη δόση. Δηλαδή το όφελος θα είναι εξαιρετικά μικρό» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας, όμως, πως «φαίνεται ότι για τα ηλικιωμένα άτομα, την ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, και αυτές οι μικρές διαφορές- εννοώ της ανοσιακής ενίσχυσης- μπορεί να κάνουν τη διαφορά και για αυτό έχει αρχίσει αυτή η τάση να γίνει αποδεκτός ένας δεύτερος επαναληπτικός ή αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα σε δομές, με διαφορετική ηλικία ανά κράτος. Η Σουηδία προτείνει άνω των 80, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75. Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένη ομάδα».

Η Μαρία Θεοδωρίδου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορονοϊο λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα που συζητάμε πάρα πολύ καιρό, εάν θα είναι ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι τελείως καινούριο, αν θα περιλαμβάνει και άλλα στελέχη που να μπορεί να καλύψει το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού ή αν θα είναι σε συνδυασμό με τη γρίπη. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα ανοιχτό και το έχουν στα χέρια τους οι ίδιες οι βιομηχανίες οι οποίες παρασκευάζουν το εμβόλιο».

Τα οφέλη της τρίτης δόσης

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας με το στέλεχος «Όμικρον» λέγοντας ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ «είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου».

«Έτσι, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%. Το δεύτερο αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης. Έτσι, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%. Και τρίτον, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής» κατέληξε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρίδου: «Ο κορονοϊός είναι εδώ και θα παραμείνει»