ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Στον «αέρα» η πυραυλική μας προστασία

Στον «αέρα» η πυραυλική μας προστασία

Δεν έχουν τελειωμό για τη χώρα μας οι συνέπειες της κρίσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τα αυστηρά μέτρα που επέβαλαν οι ισχυροί της Δύσης στον Πούτιν, έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό αλλά και στις αγροτικές εξαγωγές κάτι που ήταν αναμενόμενο όπως είχε επισημάνει το newsbomb.gr από τις 24 Ιουλίου.

Σε αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με άρθρο της ρωσικής εφημερίδας Gazeta.ru, η σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας απειλεί να αφήσει την χώρα μας χωρίς συντήρηση και ανταλλακτικά για τους ρωσικούς S 300 και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Αιτία είναι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της κοινοπραξίας, Almaz-Antey, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing 777 έγινε με ένα αντιαεροπορικό σύστημα που παράγει η ρωσική εταιρεία. Επισήμως η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι το εμπάργκο σε βάρος της Almaz-Antey, δεν αφορά την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που έχουν ήδη παραδοθεί αλλά την παραγωγή νέων. Το άρθρο της Gazeta.ru, ωστόσο, αναφέρει ότι οι κυρώσεις αυτές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αδυναμία διάθεσης των οπλικών συστημάτων της εταιρείας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Να σημειωθεί ότι με συστήματα που παράγει η κοινοπραξία, είναι εξοπλισμένα μόνο δύο κράτη μέλη της ΕΕ: η Ελλάδα και η Κύπρος. Εκτός από τους S300 όμως η χώρα μας διαθέτει και αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, κατασκευής της Almaz-Antey καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AKM τον εκσυγχρονισμό των οποίων έχει αναλάβει η ρωσική κοινοπραξία. Για το θέμα αυτό κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης.

Η κοινοπραξία Almaz-Antey -που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς εικάζεται ότι με δικό της πύραυλο καταρρίφθηκε το μαλαισιανό αεροσκάφος- είναι γνωστή στην χώρα μας λόγω του πρωταγωνιστικού της ρόλου στις αμαρτωλές μίζες των εξοπλισμών. Η αγορά των TOR-M1 από την κυβέρνηση Κ. Σημίτη επί Υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, κόστισε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, και αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας δημιουργήθηκε η εταιρεία «Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων» Drumilan International (Hellas) που από κοινού με την «αδελφή εταιρεία» Drumilan Offset Program ανέλαβαν την υλοποίηση των offsets. Η συνολική αξία τους προσδιορίστηκε στα 250.817.570 εκατ. και διευθύνων σύμβουλός της Drumillan Hellasορίστηκε ο έμπορος όπλων Βλάσης Καμπούρογλου, που πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Ινδονησίας. Ο αιφνίδιος θάνατός του ήρθε να προστεθεί στις δολοφονίες δύο Ρώσων που ερευνούσαν τις καταγγελίες για μίζες ύψους 25 εκατ. ευρώ προς Έλληνες και Ρώσους από την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Γενική απαγόρευση σε φυτική και ζωική παραγωγή από ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση

Τρόμος στην Ελλάδα για την τιμωρία των Ρώσων