ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς η Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των σοβαρών ατυχημάτων

Πώς η Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των σοβαρών ατυχημάτων

Τα τροχαία ατυχήματα είναι μάστιγα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ κάποιες, όπως η Μεγάλη Βρετανία έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες για τη μείωσή τους.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Ελλάδα μπορεί να είναι στις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά τα τροχαία ατυχήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παντού δεν υπάρχει το πρόβλημα. Φυσικά και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου με βάση τις στατιστικές που τηρούνται επιμελώς, το 7% των οδηγών που κινούνται στους δρόμους είναι αρχάριοι.

Το σημαντικό όμως εδώ είναι πως σε αυτό το 7% του συνόλου των οδηγών αντιστοιχεί το 25% των θανατηφόρων τροχαίων, στα οποία η συμμετοχή των ανδρών είναι σημαντικά πιο μεγάλη.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανακολουθία και για να μπορέσουν πραγματικά να περιοριστούν τα σοβαρά ατυχήματα που έχουν σαν συνέπεια είτε τραυματισμούς είτε ακόμα και το θάνατο του Υπουργείο Μεταφορών της χώρας εξετάζει διάφορα περιοριστικά μέτρα.

Το πιο σημαντικό από αυτό είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας νέων οδηγών, ανεξαρτήτως ηλικίας, τη νύχτα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσουν πείρα κατά τη διάρκεια της μέρας. Επίσης άλλα μέτρα που έχουν προταθεί είναι ο περιορισμός στον αριθμό των επιβατών αλλά και της ισχύος του κινητήρα -κατά τρόπο ανάλογο που ισχύει και για τις μοτοσυκλέτες.

Η χρονική διάρκεια των περιορισμών αυτών θα κυμαίνεται από τους έξι μήνες έως και τα δύο χρόνια.

Το μέτρο πάντως του περιορισμού της κυκλοφορίας νέων οδηγών ισχύει και στην Καλιφόρνια, από τις 23:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Σχετικές ειδήσεις