ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα οι εκθέσεις προόδου Τουρκίας-Σκοπίων

Στη δημοσιότητα οι εκθέσεις προόδου Τουρκίας-Σκοπίων

Τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Τουρκίας και των Σκοπίων θα δώσει την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Στις εκθέσεις θα υπογραμμίζεται η ανάγκη σεβασμού και προώθησης των καλών γειτονικών σχέσεων από όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Σε ότι αφορά ειδικά τα Σκόπια, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα εισηγηθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η εισήγηση αυτή όμως, όπως έγινε γνωστό, θα συνοδεύεται από επικριτική γλώσσα για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου σε μια σειρά από υποχρεώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων. Παράλληλα, θα επισημαίνεται η οπισθοδρόμηση που έχει υπάρξει σε ορισμένους τομείς όπως η πολιτικοποίηση των κρατικών θεσμών, οι παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, τα προβλήματα στην ελευθερία έκφρασης αλλά και στην ανεξάρτητη λειτουργία των ΜΜΕ.

Επίσης, θα υπογραμμίζεται εκ νέου η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας αν και δεν αναμένεται να επαναληφθούν παλαιότερες εισηγήσεις της Κομισιόν για έναρξη ουσιαστικής προενταξιακής διαδικασίας. Θα προτείνεται δηλαδή η έναρξη συζήτησης επί ενός διαπραγματευτικού πλαισίου και όχι το άνοιγμα κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία η Επιτροπή αναμένεται να τονίσει ότι η Άγκυρα παραμένει στρατηγικός εταίρος, δίνοντας έμφαση σε βασικούς τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν θα τονίσει την ανάγκη πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης θα επιβεβαιώνεται το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών σχετικά με τη διερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μεγάλες κρατικές συμφωνίες με την Κίνα