ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία

Ισραήλ Ελλάδα Κύπρος
Υπό τη «σκιά» των συνεχιζόμενων εξελίξεων διπλωματικών και στρατιωτικών γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία η συνάντηση
Intime News

H Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο

Υπό τη «σκιά» των συνεχιζόμενων εξελίξεων διπλωματικών και στρατιωτικών γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχεται σήμερα, τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, για τη διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών.

H Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη στάση του Ισραήλ αυτές τις 40 ημέρες του πολέμου. Διότι, εξ ορισμού το Ισραήλ στηρίζει τι θέσεις των Αμερικανών, όμως το Ισραήλ είναι σχεδόν μοναδικό ως προς το ότι διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα, όσο και με το Κίεβο και την Ουάσιγκτον. Δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ και μπορεί να αντιληφθεί γιατί η Ρωσία, κρατά αυτή τη στάση έναντι έναντι των προθέσεων του ΝΑΤΟ να διευρυνθεί προς ανατολάς που ήταν και η βασική αφορμή για να ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση η Μόσχα.

Επίσης, εκατομμύρια Ρώσοι μετανάστες ζούνε στο Ισραήλ και το 2020. Ο Πούτιν ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να τιμήσει την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον στρατό της ΕΣΣΔ η πλειοψηφία των στρατιωτών του οποίου ήταν Ρώσοι και χαρακτήρισε τα εκατομμύρια Ρώσων μεταναστών στο Ισραήλ ως «αδελφούς και αδελφές». Στη γειτονική Συρία αποφασιστικός παίκτης είναι ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος το 2015 θα μπορούσε να είχε απαγορεύσει τις ισραηλινές επιχειρήσεις όταν τα στρατεύματά του εισήλθαν στη Συρία.

Αντίθετα, επέτρεψε στην ισραηλινή αεροπορία να λειτουργεί με κάποια σχετική ελευθερία, ζητώντας μονάχα από το Ισραήλ να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση και να συντονίζεται με το αρχηγείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Το Ισραήλ επίσης είναι σε ανοιχτή γραμμή και με την Τουρκία η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των τεταμένων επί σειρά ετών σχέσεων τους και η ενέργεια έχει αναδειχθεί ως πιθανός τομέας συνεργασίας. Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ ότι η συνέργεια στον τομέα της ενέργειας είναι αμοιβαία επωφελής για τις χώρες τους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα διατηρηθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε μετά τις πρόσφατες συνομιλίες τους.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία και οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στο Ισραήλ σε ένα μήνα.