ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η δύσκολη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν και τα μηνύματα Δένδια προς τις ΗΠΑ

Η δύσκολη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν και τα μηνύματα Δένδια προς τις ΗΠΑ
Associated Press

Εν αναμονή -λίγων ημερών αν οχι ωρών- του αιτήματος του State Department στο Κογκρέσο για την πώληση 40 νέων μαχητικών F-16 αξίας 20 δις δολαρίων και την αναβάθμιση 80 αεροσκαφών από τον πάρχοντα στόλο.

Το Κογκρέσο επίσης θα κληθεί να εξετάσει και το ενδεχόμενο πώλησης 900 πυραύλων αέρος - αέρος και 800 βομβών όπως υπάρχει στο τουρκικό αίτημα.

Σε αυτή τη συγκυρία ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση δεν προβλέπεται εύκολη καθώς μια σειρά από ζητήματα είναι ανοιχτά. Οι Αμερικανοί θα ζητήσουν ανευ όρων διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει εισβολή στη Συρία, ότι η Αγκυρα θα σταματήσει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και να δοθούν εγγυήσεις ότι θα διεξαχθούν δίκαιες και ελευθερες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, χωρίς την παράνομη δίωξη του δημάρχου Κωσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο γι’ αυτό και ο επικεφαλής της αμερκανικής διπλωματίας αναμένεται να του μεταφέρει το μήνυμα ότι πρέπει να ρίξουν τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για την επίσκεψη
του Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα που προγραμματίζεται για τις 21 Φεβρουαρίου. Ηδη πάντως ο Νικος Δένδιας εστειλε δημόσια το μήνυμα για το πως βλέπει τη στάση της Τουρκίας.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την διάρκεια των προκλήσεων της Τουρκίας μιλώντας χτες σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα, η διοικούσα επιτροπή εκλογικής περιφέρειας Αχαΐας της ΝΔ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην χώρα μας:

«Kαι σε άλλες χρονικές περιόδους υπήρχε ένταση, αλλά ουδέποτε συνέβη επί τριάμισι συνεχόμενα χρόνια ένα μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί άλλη χώρα σύμμαχο επί τακτά χρονικά διαστήματα ότι θα έλθει νύχτα». Όταν έρθει ο Μπλίνκεν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα F-16 και η εικόνα που υπάρχει είναι η εξής:

Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον «σκόπελο» του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει
καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο με τις υποδείξεις του τουρκικού λόμπι είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Μπαιντεν θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στον Ταγιπ Ερντογάν προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Η πρόταση δημιουργεί επίσης συνθήκες πιθανής αντιπαράθεσης με ορισμένους ηγέτες του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν στις πωλήσεις
όπλων στην Τουρκία.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και σε αυτό το επιχείρημα θα επιμείνει μέχρι τέλους.