ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πρωτοχρονιάτικο «δώρο» από το ΣτΕ στους διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιριών που πτωχεύουν

Πρωτοχρονιάτικο «δώρο» από το ΣτΕ στους διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιριών που πτωχεύουν
INTIME

Την τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης προς εξωδικαστική επίλυση υποθέσεων επιβολής φόρων ή προστίμων, το Συμβούλιο της Επικράτειας με απόφαση του απλοποιεί τις διαδικασίες γύρω από τη ζήτημα των διαχειριστών που δεν ασκούσαν όμως διαχείριση.

Το ζήτημα εντοπίζεται σε περιπτώσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών που πτωχεύουν ή κλείνουν και στα ευθυνόμενα πρόσωπα τα οποία έχουν εικονική σχέση με την διοίκηση της εταιρείας -για παράδειγμα είναι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών- γίνονται καταλογισμοί φόρων, δασμών, προστίμων, κ.λπ., εκπλειστηριάζονται οι περιουσίες τους, κ.ά.

Με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ξεκαθαρίζει το πεδίο και τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα μπορούν να προστατευτούν με ενδικοφανείς προσφυγές προς τα αρμόδια φορολογικά όργανα.

Η επταμελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2816/2020 απόφασή της έκανε δεκτή αίτηση φορολογούμενου που στρεφόταν κατά της Α.Α.Δ.Ε. κρίνοντας ότι:

α) Με την προσφυγή που οι προσωπικώς και αλληλεγγύως ευθυνόμενοι ασκούν κατά της πράξης προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου που εκδίδεται σε βάρος του νομικού προσώπου, στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση του οποίου είναι εντεταλμένοι, μπορούν να προβάλλονται αφενός μεν λόγοι, με τους οποίους αμφισβητείται η συνδρομή των κατά νόμον προϋποθέσεων γένεσης της προσωπικής και αλληλέγγυας ευθύνης τους, αφετέρου δε λόγοι, αναγόμενοι στη νομιμότητα της οικείας καταλογιστικής πράξης ή της εν γένει φορολογικής οφειλής του κυρίως υπόχρεου νομικού προσώπου, όπως είναι κατεξοχήν οι λόγοι περί παραγραφής των σχετικών φορολογικών αξιώσεων. Για το παραδεκτό της προβολής λόγων περί ελλείψεως των κατά νόμον προϋποθέσεων της αλληλέγγυας ευθύνης δεν απαιτείται να προβάλλονται, σωρευτικώς, και λόγοι, με τους οποίους αμφισβητείται η νομιμότητα της καταλογιστικής πράξης ή της εν γένει φορολογικής υποχρέωσης του νομικού προσώπου. Τούτο ισχύει και αντιστρόφως.

β) Η προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των εκκαθαριστών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ανακύπτουσα κατά το μεταγενέστερο της λύσεως του νομικού προσώπου στάδιο της εκκαθαρίσεώς του, δεν καταλαμβάνει τις υπάρχουσες, κατά τον χρόνο λύσης της εταιρείας, φορολογικές της οφειλές, η είσπραξη των οποίων εξασφαλίζεται, άλλωστε, επαρκώς με την καθιέρωση της αλληλέγγυας ευθύνης των, κατά τον χρόνο αυτό, εντεταλμένων στη διοίκησή της προσώπων.

Κατ’ αναλογία, αντιθέτως, όσων ισχύουν για τους λοιπούς εντεταλμένους στη διοίκηση των νομικών προσώπων, οι εκκαθαριστές ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως, κατά το μεν στάδιο της εκκαθάρισης, μόνον για την καταβολή των φορολογικών οφειλών που προέρχονται από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους στην κατανάλωση φόρους, κατά τον δε χρόνο περάτωσης της εκκαθάρισης, για την καταβολή, πέραν των φόρων αυτών, και του φόρου εισοδήματος (και, υπό το καθεστώς του Κ.Φ.Δ., και των λοιπών ρητώς κατονομαζόμενων στις οικείες διατάξεις φόρων και συναφώς επιβαλλόμενων τόκων και προστίμων).

Υπενθυμίζεται, πως σήμερα λήγει η προθεσμία της παράτασης που είχε δώσει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γεώργιος Πιτσιλής, ως προς την υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) λόγω της αναμενόμενης απόφαση του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, είχε ζητήσει την παράταση των σχετικών προθεσμιών έως 31/03/2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βίλια: Ταυτοποιήθηκε η γυναίκα που βρέθηκε δολοφονημένη σε βαλίτσα