ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το χρονικό της απεργίας πείνας - Οι άδειες και το «κουβάρι» των αποφάσεων

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το χρονικό της απεργίας πείνας - Οι άδειες και το «κουβάρι» των αποφάσεων

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει 59 ημέρες απεργίας πείνας, ενώ διένυσε και περισσότερες από δέκα ημέρες απεργίας δίψας. Αφορμή στάθηκε μια διάταξη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο -και τον οδηγούσε από την αγροτική φυλακή στο Βόλο, πίσω στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού.

Η αρχή της πορείας που οδήγησε τον Κουφοντίνα στην απεργία πείνας και μετέπειτα δίψας, τοποθετείται στην έκδοση απόφασης που ήθελε την μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, όπου εξέτιε την ποινή του, στις φυλακές Δομοκού. «Μετά τα όσα απροκάλυπτα γίνονται και όσα κυνικά αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου (…) αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας» ανέφερε σε επιστολή του

Ο «Λουκάς» της 17Ν αιτείται την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα, όπου εξέτισε τα 16 από τα 18 χρόνια της μέχρι τώρα πορείας του στη φυλακή, επικαλούμενος τον νόμο 4760/2020 (άρθ.3), τον οποίο όμως χαρακτήριζε «φωτογραφικό».

Η επίμαχη διάταξη είχε ως εξής:

«Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Η πορεία προς την απεργία

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στη φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Νοέμβρη. Στην δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης το 2003, καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.

Αρχικά βρέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κάποια μέλη της οργάνωσης μεταφέρθηκαν σε ανοικτές φυλακές, ενώ άλλοι με μικρότερες ποινές αποφυλακίστηκαν.

Η τότε κυβέρνηση (ΝΔ) «διαπίστωσε» πως μετά τη σύλληψη των μελών της 17Ν κανείς δεν είχε δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τους εγκληματίες της τρομοκρατίας. Αποτέλεσμα της διαπίστωσης αυτής ήταν η νομοθέτηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. Ο Δημήτρης ο Κουφοντίνας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν μεταφέρθηκαν εκεί.

Η επόμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) θα επανεξετάσει την ύπαρξη φυλακών τύπου Γ και θα τις καταργήσει. Ο Κουφοντίνας αποφασίστηκε να μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, από τις οποίες θα μεταχθεί ξανά στον Κορυδαλλό, καθώς εκφράστηκαν φόβοι για την ασφάλεια και την καλή λειτουργία των φυλακών.

Οι άδειες και οι απεργίες πείνας

Στο μεταξύ, είχε κατοχυρώσει δικαίωμα για να ζητήσει άδεια. Μέχρι τότε κάθε αίτημα του απορριπτόταν με το σκεπτικό ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της αδείας» ή ότι «δεν εκδήλωσε μεταστροφή και μεταμέλεια, ούτε αποκήρυξε τη δράση του», μέχρι που τον Νοέμβριο του 2017 εγκρίθηκε η πρώτη του άδεια.

Ο εισαγγελέας, όπως εξήγησε στο σκεπτικό του, υποστηρίζει ότι είναι παράνομο να ζητάει κανείς από τον κατηγορούμενο τη μετάνοια, βασισμένος σε παλαιότερη ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας άρχισε να παίρνει άδειες και όταν κάποια στιγμή μια απόφαση καθυστέρησε, εκείνος ξεκίνησε απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Στις 3 Αυγούστου 2018, με απόφαση του υπουργείου δικαιοσύνης, μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, όπου οι συνθήκες κράτησης κατά γενική ομολογία, ήταν ιδανικές. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τηρήθηκε η νομιμότητα σύμφωνα με τον νόμο 4356/2015, άρθρο 41.

Στην έκτη του άδεια, τον Δεκέμβριο του ’18, εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας με ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα», ενώ ανάρτησε φωτογραφίες τους με το σχόλιο πως «Αυτοί οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να περπατάμε εμείς». Όταν δύο μήνες αργότερα έκανε και πάλι αίτηση για άδεια, οι δικαστές στον Βόλο την απέρριψαν. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επιχειρεί μέσω απεργίας πείνας να ασκήσει πίεση διεκδικώντας άδεια.

Η προτελευταία φορά,που προχώρησε σε απεργία πείνας, ήταν τον Μάιο του 2019, όταν του είχαν αρνηθεί την άδεια. «Συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος», είχε πει όταν πληροφορήθηκε για τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός του. Σταμάτησε τελικά ύστερα από 21 ημέρες, όταν ο Αρειος Πάγος έκρινε πως τυπικά ακόμα και κρατούμενοι όπως εκείνος έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες από τη φυλακή.

Επέστρεψε στην αγροτική φυλακή. Οι αιτήσεις του για αδεια απορρίφθηκαν χωρίς να αντιδράσει. Τον Δεκέμβριο του 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4760, ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει για κρατούμενο που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις παραμονής του σε αγροτική φυλακή ότι “επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.

Το «κουβάρι» των αποφάσεων

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση της δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορωνοϊού στο συγκρότημα καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά οι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να μην εκδίδουν αποφάσεις φυλακιστηρίων που αφορούν το προαναφερόμενο συγκρότημα για το διάστημα έως 20 Ιανουαρίου 2021».

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2020, δυνάμει του οποίου ο πολυϊσοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου στην φυλακή Δομοκού.

Σε επιστολή που φέρεται να έστειλε στη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωαννα Κούρντοβικ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει ότι «η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, μεταξύ άλλων, αποφάσισε και την επαναμεταγωγή κρατουμένων από το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία είχαν αρχικά μεταχθεί. Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό».

Στο επιχείρημα της πλευράς του Δημήτρη Κουφοντίνα ότι ο κρατούμενος δεν πέρασε από τον Κορυδαλλό πριν τη μεταγωγή του στο Δομοκό -ζητώντας να τις παραδοθουν τα σχετικά έγγραφα- η γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου απαντά με επιστολή στην οποία φέρεται να αναφέρει: «φωτοαντίγραφα των ως άνω σχετικών εγγράφων δε δύναται να χορηγηθούν διότι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων».

Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε πως ξεκινά απεργία πείνας. Στις 20 Ιανουαρίου ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του προς την κα. Νικολάου την κάλεσε να δώσει στον κρατούμενο τα αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής του. Την ιδια στιγμή, νομικοί θα υποστηρίξουν ότι το πρόβλημα των προσωπικών στοιχείων άλλων κρατουμένων αντιμετωπίζεται
με ανωνυμοποίηση των εγγράφων.

Οι αντεγκλήσεις και οι δικαστικές κινήσεις

«Είναι προφανές ότι ο Νομοθέτης, επιθυμώντας το άμεσο της εφαρμογής του Νόμου, έδωσε κατεύθυνση στα διοικητικά όργανα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι μεταγωγές. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο νομοθέτης να επιθυμεί, όπως διατείνονται, να υπερακοντίσει τις διατάξεις ειδικότερων ρυθμίσεων και μάλιστα ρυθμίσεων που αφορούν στην καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, στην οργάνωση και τη λειτουργία των φυλακών και τελικά στην ασφάλεια όλων μας!» αναφέρει λίγες ημέρες αργότερα η κα. Σοφία Νικολάου.

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν, ενώ πήρε θέση και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την κίνησή της αυτή να προκαλεί ένταση στους «κόλπους» της. Μέχρι και η ηγεσία του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας, προχώρησαν σε παρέμβαση υπογραμμίζοντας: «Η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο - και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα».

Την ίδια στιγμή, οι συνήγοροι του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός, προχώρησαν σε σειρά νομικών κινήσεων. Αρχικά, αιτήθηκαν την διακοπή εκτέλεσης της ποινής του βαρυποινίτη κρατούμενου, η οποία απορρίφθηκε από το Τριμελές Πλημμελλειοδικείο Λαμίας. «Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» είπε η πρόεδρος της έδρας ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση.

Ακολούθησε την επόμενη ημέρα η εισαγωγή του αιτήματος ανάκλησης της απόφασης μεταγωγής του ενώπιον του Συμβουλίου Πρωτοδικών Λαμίας. Η εισήγηση της εισαγγελέως ήταν να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη η προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίνα για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές του Κορυδαλλού, καθώς δεν έχει εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του κρατούμενου με το σκεπτικό ότι έπρεπε να εισαχθεί προς εκδίκαση στα διοικητικά δικαστήρια. Πλέον αναμένεται η συνεδρίαση του αρμόδιου συμβουλίου, ενώ έγινε γνωστό ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στα νεφρά, αλλά επέτρεψε την χορήγηση όρου ενυδάτωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.