ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Λιγνάδη: Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του τρίτου μηνυτή - Με συμπτώματα covid ο τέταρτος

Δίκη Λιγνάδη: Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του τρίτου μηνυτή - Με συμπτώματα covid ο τέταρτος
Η δίκη συνεχίζεται στις 17 Μαΐου.

Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν ήταν και η πρώην νύφη του ηθοποιού και σκηνοθέτη η οποία εμφανίστηκε πεπεισμένη πως υπήρξε μία σκευωρία

Τη βίαιη προσαγωγή του τρίτου φερόμενου θύματος του Δημήτρη Λιγνάδη διέταξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έπειτα από αίτημα που υπέβαλλε ο συνήγορος υπεράσπισης του, Αλέξης Κούγιας.

Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση ο συνήγορος του τρίτου καταγγέλλοντα, Γιάννης Βλάχος υποστήριξε πως δεν μπορεί να τον εντοπίσει, ενώ έγινε προσπάθεια και από την έδρα του δικαστηρίου χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης κλήθηκε να καταθέσει σήμερα το τέταρτο φερόμενο θύμα του Δημήτρη Λιγνάδη. Ωστόσο, ούτε η δίκη του κατάθεση πραγματοποιήθηκε καθώς εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊόυ. Αν και είχε αρνητικό ράπιντ τεστ, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να μην καταθέσει σήμερα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έτσι, το δικαστήριο προχώρησε στη λήψη καταθέσεων από μάρτυρες που είχε προτείνει ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά την ανάκριση. Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν ήταν και η πρώην νύφη του ηθοποιού και σκηνοθέτη η οποία εμφανίστηκε πεπεισμένη πως υπήρξε μία σκευωρία που υποκινήθηκε από τον αριστερό χώρο σε βάρος του. Μάλιστα, υποστήριξε πως η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον χαρακτήρισε σε δηλώσεις της «επικίνδυνο» λόγω φόβου.

«Η κυρία Μενδώνη θεωρώ ότι έκανε δηλώσεις για «επικίνδυνο άνθρωπο» επειδή έπαθε πανικό φοβούμενη τι μπορεί να συμβεί. Αν ήξερε ότι είναι επικίνδυνος δε θα έπρεπε να τον βάλει στη θέση που τον έβαλε. Τον καταδίκασε χωρίς να έχει έρθει στο δικαστήριο» ανέφερε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για σκευωρία.

«Η σκευωρία ξεκίνησε από το χώρο του θεάτρου και του Εθνικού για να μην είναι ο Δημήτρης στη διεύθυνση και αυτό το εκμεταλεύτηκε συγκεκριμένος χώρος που το οργάνωσε, όλοι έχουν τους ίδιους δικηγόρους, γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι φίλοι. Είναι όλοι μαζί. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανέναν, τα βλέπω εδώ κάθε μέρα εδώ, μόνο μεταξύ τους μιλάνε» ανέφερε η μάρτυρας.

Γιάννης Βλάχος: Έχετε στοιχεία ότι ο Αλί (πρώτος καταγγέλλων) γνώριζε τους υπόλοιπους;

Μάρτυρας: Είδα ότι κανείς δεν συνοδευόταν από συγγενείς, φίλους, σύντροφο, μόνο μεταξύ τους, μιλούσαν.

Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν θα συμπεριφερόταν ποτέ βίαια, αλλά και πως διαβάζοντας τις πρώτες μηνύσεις εδραιώθηκε η άποψη της ότι πρόκειται περί σκευωρίας.

Κουρτέση: Δε γνωρίζετε ότι πάντα γινόταν με απευθείας ανάθεση η επιλογή του διευθυντή του Εθνικού;

Μάρτυρας: Όχι. Για τον Δημήτρη που με ενδιέφερε το γνώριζα. Τα τελευταία αρκετά χρόνια που πήγαινα στα θέατρα οι διευθυντές δεν είχαν τόσο έντονη προσωπικότητα όπως του κατηγορούμενου. Ήθελε να δώσει έμφαση στον αρχαίο πολιτισμό και την Ελλάδα.

Κουρτέση: Θεωρείτε ότι αυτό εκπορεύεται από συγκεκριμένο χώρο που δεν του αρέσει αυτό. Ποιον;

Μάρτυρας: Κάποιοι στον αριστερό χώρο. Είναι ένας χώρος που δεν υποστηρίζει ούτε αριστεία, ούτε αρχαία Ελλάδα. Φαίνεται και από τρόπο που αντιμετωπίζουν την υπόθεση τα μέσα, τα κανάλια, συγκεκριμένα κανάλια.

Κουρτέση: Θεωρείτε ότι οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι ανακριτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ανήκουν σε συγκεκριμένο χώρο;

Μάρτυρας: Είπα πως έφτασε εδώ, το κατηγορητήριο. Εγώ για το δικαστήριο δεν είπα. Εσείς με ρωτήσατε για το κίνητρο. Θεωρώ ότι το κίνητρο υποστηρίζεται από συγκεκριμένο χώρο.

Κουρτέση : Αυτούς τους 4 ανθρώπους τους γνωρίζετε;

Μάρτυρας : Όχι

Κουρτέση: Τους έχετε δει εδώ να τους έχει προσεγγίσει κάποιος από πολιτικό χώρο;

Μάρτυρας: Ναι. Στις πρώτες συνεδριάσεις είδα βουλευτή από συγκεκριμένο χώρο.

Κουρτέση: Ήρθε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ όντως.
Εγώ δεν την γνωρίζω.

Μάρτυρας: Την Είδα να μιλά με τον Αλί και να τον χτυπάει στην πλάτη…

Κουρτέση: Την είδατε με τους υπόλοιπους;

Μάρτυρας: Όχι

Κουρτέση: Μιλήσατε στα πλαίσια σκευωρίας… ότι εμπλέκονται με συγκεκριμένους δικηγόρους;

Μάρτυρας: Είπα δεν έχει κάθε ένας διαφορετικό δικηγόρο, ένα δικηγόρο, έχουν από δύο τους ίδιους.

Πρόεδρος: Αυτά δεν έχουν σχέση με πραγματικά περιστατικά.

Κουρτέση: Έχω κρατήσει χαμηλούς τόνους για να προστατέψω την αξιοπρέπεια μου σε όλη τη διαδικασία.Αφήστε με…Ποιους;

Κούγιας: Κουρτέση και Βλάχος.

Κουρτέση: Θα εκπλαγείτε εάν δείτε ποια είναι η ιδεολογία μου.

Μάρτυρας: Δε ξέρω νομικά αλλά μου έκανε εντύπωση. Αφού δεν γνωρίζονται πως και έχουν ίδιους δικηγόρους;

Κουρτέση: Έχετε στοιχεία;

Μάρτυρας: Όχι δεν γνωρίζω.


Η δίκη συνεχίζεται στις 17 Μαΐου.