ΕΘΝΙΚΑ

«Ράπισμα» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Τουρκία – Ρητή καταδίκη για τα Βαρώσια

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ Τουρκία Βαρώσια
Associated Press

Το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σήμερα την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα εκ νέου τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο, ζητώντας την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Σε προεδρική δήλωση (έγγραφο S/PRST/2021/13) που παρουσίασε η Γαλλία, -που προεδρεύει του Συμβουλίου για τον μήνα Ιούλιο-, το 15μελές όργανο επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτη. Εξέφρασε τη λύπη του γι αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Περαιτέρω από το κείμενο, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου.

Αναλυτικά το τελικό σχέδιο δήλωσης

«Δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στην […] συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στις […] Ιουλίου 2021, σε σχέση με την γνώμη του Συμβουλίου για το θέμα […], ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε την ακόλουθη δήλωση εξ’ ονόματος του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δήλωση του προέδρου του στις 9 Οκτωβρίου 2020 για τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανόμενων του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από ανθρώπους άλλους εκτός από τους κατοίκους των (σ.σ. Βαρωσίων) είναι απαράδεκτη και καμιά δράση δεν μπορεί να αναληφθεί σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα (σ.σ. του ΣΑ του ΟΗΕ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις ανακοινώσεις στην Κύπρο από τον Τούρκο (σ.σ. πρόεδρο Ερντογάν) και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 20 Ιουλίου 2021 για το περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη σχετικά με αυτές τις μονομερείς ενέργειες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις (σ.σ. του ΣΑ ΟΗΕ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας και την αναίρεση όλων των βημάτων που έχουν γίνει σε σχέση με τα Βαρώσια από τον Οκτώβρη του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές λύσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του σε μια διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του Κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα».

Ικανοποίηση της Αθήνας

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, την ικανοποίηση της Αθήνας εκφράζουν διπλωματικές πηγές, αναδεικνύοντας τις καίριες διαφορές με την αντίστοιχη ανακοίνωση του Οκτωβρίου 2020 όταν οι Τούρκοι άνοιξαν μέρος της παραλίας των Βαρωσίων.

«Για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας». Επίσης γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού αποτελεί αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν το βηματισμό τους στην πολύπλοκη διπλωματική σκακιέρα. Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ενώ την Τρίτη πραγματοποιείται στην ελληνική πρωτεύουσα τριμερής σύνοδος με συμμετοχή της Ιορδανίας.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε πριν από λίγο την ακόλουθη ανακοίνωση:

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σχετικά με τη Δεύτερη Φάση της Πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια από την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ»

Απορρίπτουμε την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας στα Βαρώσια που ανακοινώθηκε από τον «Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), κ. Ερσίν Τατάρ, στις 20 Ιουλίου 2021, καθώς και τις δηλώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και ασυμβίβαστους με τις πραγματικότητες του νησιού. Συμμεριζόμαστε πλήρως τις επίσημες απαντήσεις της «ΤΔΒΚ¨σε αυτές.

Οι δηλώσεις αυτές βασίζονται στην Ελληνική και Ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και σε αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ», ότι η «ΤΔΒΚ» θα δημεύσει τα ακίνητα στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί κατά παράβαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Τα Βαρώσια είναι μέρος της επικράτειας της «ΤΔΒΚ». Επιπλέον, δεν έχουν ανοίξει για κατοίκηση και έχουν χαρακτηριστεί ως στρατιωτική ζώνη σε μια χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της «ΤΔΒΚ».

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» επέτρεψε την πρόσβαση του κοινού σε δύο κεντρικούς δρόμους και την παραλία των Βαρωσίων, η οποία παρέμεινε κλειστή για 47 χρόνια και άρχισε να δημιουργεί κινδύνους για το περιβάλλον. Τελευταία η κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» ήρε το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης μιας πιλοτικής περιοχής, η οποία αντιστοιχεί με το 3,5 τοις εκατό των Βαρωσίων.

Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις αρχές της «ΤΔΒΚ», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Βαρωσίων σέβονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι υπέρ άνω των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και κυριαρχίας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, αυτά τα βήματα δεν θα προκαλέσουν νέα δυσαρέσκεια, αλλά θα εξαλείψουν την τρέχουσα προς όφελος όλων.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης επιμένει, δυστυχώς, να μην παρατηρεί τις πραγματικότητες στο πεδίο σχετικά με το Κυπριακό.

Παρόλη την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, δεκαετίες προσπαθειών δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Ελλείψει συμφωνίας σχετικά με αυτό το μοντέλο μεταξύ των μερών, η επιμονή σε ένα ομοσπονδιακό διακανονισμό βλάπτει τώρα την αξιοπιστία του Συμβουλίου.

Μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την εξασφάλιση της ίσης κυριαρχίας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού.

Με αυτήν την αντίληψη, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ξεφύγει από την παραπλανητική προπαγάνδα του διδύμου Ελλάδας- Ελληνοκυπρίων και να υποστηρίξει τα νόμιμα βήματα που έκανε η «ΤΔΒΚ» σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την εποικοδομητική και ρεαλιστική της πρόταση που υποβλήθηκε στη Γενεύη.

Δεν έχει νόημα για την ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, όταν δέχτηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, ομολογώντας ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση. Αυτό ισχύει εξίσου για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριξαν την ανομία που έγινε εκείνη την περίοδο. Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα προσπαθεί τώρα να μας διδάξει νομιμότητα αυτό αποτελεί παντελώς μια πράξη υποκρισίας.

Καλούμε για άλλη μια φορά αυτήν την ομάδα και τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού, να θέσουν τέρμα στην αδικία που έχουν προκαλέσει στον τουρκοκυπριακό λαό, να σεβαστούν τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς και την ισότητα της κυριαρχίας του και το καθεστώς ισότητας που πέτυχε το 1960».

Σκληρή επίθεση Αθήνας στην Άγκυρα για το χθεσινό ναυάγιο

Σκληρή επίθεση κατά της Άγκυρας σχετικά με το θέμα του χθεσινού ναυαγίου με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Κρήτης εξαπολύει η Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε σειρά από tweets του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «χθες το Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε 37 μετανάστες σε επιχείρηση στο Αιγαίο- κάποιοι βρέθηκαν να επιπλέον στη θάλασσα της Κρήτης».

«Τουλάχιστον 7 άνθρωποι πέθαναν και αρκετοί ακόμα αγνοούνται. Η Τουρκία πρέπει να λάβει πιο σοβαρά τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Το 2021 η Ελλάδα έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες που περνούν από την Τουρκία. Αυτή η αχρείαστη τραγωδία είναι αυτό που συμβαίνει όταν η Τουρκία αποτυγχάνει να δράσει ενάντια στις εγκληματικές συμμορίες και να αποτρέψει αυτές τις επικίνδυνες διελεύσεις- αυτό πρέπει να σταματήσει» καταλήγει το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Καβάλα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε φρικτό τροχαίο – Μοτοσυκλέτα παρέσυρε πεζούς