ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Στα χέρια της το δεύτερο Rafale - Οργή στην Τουρκία για την εκτόξευση της HAF

Πολεμική Αεροπορία: Στα χέρια της το δεύτερο Rafale - Οργή στην Τουρκία για την εκτόξευση της HAF
InTime

Το δεύτερο Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας έβαλε τη γαλανόλευκη στα φτερά, την ώρα που οι πιλότοι και μηχανικοί μας συνεχίζουν τη σκληρή εκπαίδευση στη Γαλλία - Σε λιγότερο από 100 μέρες θα προσγειωθούν στην Τανάγρα - Πολλαπλασιαστής ισχύος το νέο μαχητικό. 

Απόλυτη ικανοποίηση και ενθουσιασμός επικρατεί στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με το πρόγραμμα απόκτησης των πανίσχυρων αεροσκαφών Rafale να προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Στις 21 Ιουλίου, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης παρέλαβαν στη βάση της Dassault Aviation, στη νότια Γαλλία, το πρώτο ελληνικό Rafale με τη γαλανόλευκη στα φτερά και σειριακό αριθμό #401#.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος μέσα στο cockpit του πρώτου ελληνικού Rafale.

Με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, ένα ακόμα διθέσιο Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας περνάει στα χέρια της HAF φέροντας τον συριακό αριθμό #402#. Όπως με το πρώτο Rafale έτσι και με το δεύτερο, η παράδοση έλαβε χώρα στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στο Istres της Γαλλίας, με ελληνική επιτροπή να περνά από εξονυχιστικό έλεγχο κάθε σημείο, κάθε υλικό, κάθε σύστημα και λειτουργία του δεύτερου Rafale F3R με το εθνόσημο στα φτερά.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Η Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας παραδίδει στη Dassault Aviation τα μεταχειρισμένα Rafale που έχουν επιλεγεί να δοθούν στην Ελλάδα και εν συνεχεία εκείνη εκτελεί εργασίες που τα φέρνουν στο επίπεδο F3R. Ακολουθούν δοκιμαστικές πτήσεις και έλεγχος των συστημάτων και λειτουργιών, πριν παραδοθεί οριστικά στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται πως στη Γαλλία βρίσκονται αυτή την στιγμή δύο ομάδες από 4 ιπταμένους, αλλά και μηχανικοί και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας που μαθαίνουν όλα τα μυστικά του πανίσχυρου Rafale. Η αρχική εκπαίδευση έγινε στη βάση του Mont de Marsan ενώ τώρα η εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Dassault, στο Mérignac.

Επισημαίνουμε πως οι Έλληνες πιλότοι που λαμβάνουν τώρα την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία, θα εξελιχθούν σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να είναι αυτοί που θα διοικήσουν κιόλας την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Παράλληλα, η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως κρούσης, αναγνώρισης και αναχαίτισης κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του 2021 αναμένεται να φτάσουν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale. Μέχρι τότε, οι προετοιμασίες και η κατασκευή εγκαταστάσεων στην αεροπορική βάση της Τανάγρας είναι πυρετώδεις.

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, η αγορά των Rafale από τη Χώρα μας να έχει προκαλέσει οργή στο καθεστώς Ερντογάν, που βλέπει ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής να πέφτει στα χέρια των Ελλήνων, των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.