ΕΘΝΙΚΑ

«Ράπισμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για «χάρτη Μπαχτσελί»: Καμία αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας

Στειτ Ντιπάρτμεντ
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται»
AP

Αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία και τις επικίνδυνες επιδιώξεις της που βάζουν στόχο την κυριαρχία της Ελλάδας - Ξεκάθαρες οι ΗΠΑ, «δεν αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας»

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι παρακλάδι του κόμματός του.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην ακραία τουρκική πρόκληση

Η Αθήνα προηγουμένως είχε απαντήσει με σκληρή γλώσσα στη νέα ακραία τουρκική πρόκληση η οποία προήλθε από τον ακροδεξιό εταίρο και «φωνή» των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρουσίασε χάρτη με το μισό Αιγαίο να είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απολυτά καταδικαστέα», σημείωσαν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές συμπληρώνοντας:

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκιά της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εταίρος του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επισκέφθηκε την έδρα των Γκρίζων Λύκων και δέχθηκε ως δώρο έναν χάρτη που συνιστά την απόλυτη πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας από πλευράς της Τουρκίας.\

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι επί της ουσίας και επικεφαλής της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης, Γκρίζοι Λύκοι. Το Σάββατο (9/7), ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρέθηκε στα γραφεία της οργάνωσης και προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας.

Εκεί, μετά τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη των Γκρίζων Λύκων, ο αρχηγός του MHP δέχθηκε δώρο από τον αρχηγό της οργάνωσης, Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, έναν προκλητικό χάρτη. Σε αυτόν τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και η Κρήτη, παρουσιάζονται ως μέρος της Τουρκίας!

«Ο ηγέτης μας, κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία μας. Ο Θεός να τον ευλογεί και να του δώσει μακροζωία», αναφέρει το tweet των Γκρίζων Λύκων. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Μπαχτσελί έχει θεσμικό ρόλο στην Τουρκία συνιστά ακόμα μια απόδειξη της επιθετικότητας της Άγκυρας και ξεκάθαρη απειλή σε βάρος της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις