ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Μάχη με τις φλόγες σε έξι πύρινα μέτωπα - Δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες

Φωτιά ΤΩΡΑ: Μάχη με τις φλόγες σε έξι πύρινα μέτωπα - Δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες
Eurokinissi

Έξι συνολικά μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο χωριό Δίβρη Φθιώτιδας, στη Φυλή, στο Πευκί Ευβοίας, στην ανατολική Μάνη, στους Αγίους Θεοδώρους και στα Τρίκαλα - Δύσκολη αναμένεται η νύχτα

Μάχη με τις φλόγες σε έξι μεγάλα μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες που κάνουν ότι μπορούν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μεγάλη φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση καθώς έσπευσαν στο σημείο 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος καθώς επίσης και 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ, 1 ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο.

Λίγη ώρα αργότερα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 64 πυροσβέστες (50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος), 3 Α/Φ και 3 Ε/Π. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 2 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη

Σε εξέλιξη και η μεγάλη φωτιά είναι σε ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης (10/7) σε δασική έκταση στην περιοχή Κορογονιάνικα Ανατολικής Μάνης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση και έχει κατεύθυνση προς τη θάλασσα, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές».

Στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα, τύπου «Πετζετέλ», και ένα ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις ημέρες, είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, στην Λακωνία.

Φλέγεται πάλι η Εύβοια

Νέος πύρινος εφιάλτης ξέσπασε στην Εύβοια, αυτή τη φορά στο Πευκί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πρόκειται για δασική πυρκαγιά.

Στο σημείο έφτασαν αμέσως, 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος, κάνουν ρίψεις νερού, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο τα οποία επιχειρούν γαι την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πυρκαγιά ξανά στη Φυλή

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το απόγευμα της Τετάρτης (10/7) για φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή του νομού Αττικής.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η φωτιά στη Φυλή μαίνεται κοντά γήπεδο της ΠΑΕ Θρασύβουλος κατακαίει χαμηλή βλάστηση και εκδηλώθηκε περίπου στις 17:15 το απόγευμα.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ με 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα καθώς επίσης και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν αργά το βράδυ να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά.

Φωτιές και στη Λάρισα

Δύο πυρκαγιές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στον νομό Τρικάλων. Η πυρκαγιά στο πλατανόδασος του Διαλεκτού στον δήμο Τρικκαίων καίει, σύμφωνα με πληροφορίες, ξερά χόρτα, λεύκες, ιτιές και πλατάνια. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες.

Η φωτιά στην περιοχή του Πρίνους, που ανήκει στον δήμο Πύλης, έχει ξεσπάσει κοντά σε αποστραγγιστικό κανάλι. στην κατάσβεση συνδράμουν δύο οχήματα της πυροσβεστικής με πέντε άνδρες.

Μέσα από τη Δίβρη πέρασε η φωτιά

Δίπλα από την πλατεία του χωριού, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, πέρασαν οι φλόγες στο χωριό Δίβρη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές στα σπίτια παρά μόνο σε κάποιες αγροτικές εγκαταστάσεις και ένα κτίριο που ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο.

Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι να αντιληφθούν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά περίπου 3 χλμ. μακριά από το χωριό Δίβρη (που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Λαμία) οι φλόγες είχαν φτάσει δίπλα από τα σπίτια τους.

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και σε λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έμειναν στο ανατολικό τμήμα του χωριού άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν στην πλατεία, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές με τους κατοίκους να προσπαθούν να φυλάξουν τις περιουσίες τους. Τρία σπίτια απειλήθηκαν, αλλά οι ένοικοι είχαν προλάβει να φύγουν.

Με την ύφεση των ισχυρών ανέμων οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα, που συγχρόνως είχαν ενισχυθεί, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το χωριό και πλέον άρχισε περιφερειακά η μάχη για να περιορίσουν τα έξι ενεργά μέτωπα .

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στην περιοχή της Δίβρης οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Την επιχείρηση συνδράμουν 11 οχήματα ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε και ο Κώστας Μπακογιάννης. Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν:

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνεμος στην περιοχή έχει πολλές διακυμάνσεις με συνέπεια οι πυροσβέστες να μην καταφέρνουν να ελέγξουν όλα τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται περιφερειακά από το χωριό και έχουν μια κίνηση προς ανατολάς μέσα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν οδηγηθεί εκτός χωριού σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ νεότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος όπως επίσης και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Φάνης Σπανός βρίσκονται εκεί και συντονίζουν την απομάκρυνση των κατοίκων, ενώ οι πυροσβέστες έχουν κάνει ζώνη γύρω από το χωριό.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής για την πυρκαγιά:

Φωτιά και στην Αγία Άννα

Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ στον προαύλιο χώρο της μονής της Αγίας Άννας, που είναι στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, κοντά στο δημοτικό κυνοκομείο.

Ευτυχώς οι φλόγες με τη βοήθεια του αέρα κινήθηκαν προς το βουνό και όχι προς το μοναστήρι, ωστόσο η φορά του αέρα αλλάζει συνεχώς και τα πράγματα είναι δύσκολα και εκεί αφού καίγεται μεγάλη δασική έκταση με πουρνάρια και άλλα δέντρα.

Στην περιοχή εκτός από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος επιχειρούν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Με πληροφορίες από: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, lamiareport.gr, lamianow.gr

Διαβάστε επίσης:

Δημοπρασία: Αγοράστε πολυτελή αυτοκίνητα με 900 ευρώ - Δείτε τα 122 οχήματα

Γκάφα... μεγατόνων – Γιατί ξέσπασε σε γέλια ο Μητσοτάκης στην ορκωμοσία

Σχετικές ειδήσεις