ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο πόλεμος, οι δημοσκοπήσεις και το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η «μάχη» στα πολλαπλά μέτωπα της οικονομίας και η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα, καθιστά απαγορευτική την συζήτηση περί ανασχηματισμού το αμέσως προσεχές διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι οι αλλαγές αναβάλλονται για αργότερα.

Μόνο υπό το πρίσμα των εξελίξεων που προκάλεσε (και εξακολουθεί να προκαλεί), ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί πλέον κανείς να «διαβάσει» τις πολιτικές εξελίξεις και στη χώρα μας, με δεδομένο ότι πολλοί σχεδιασμοί έχουν ήδη ανατραπεί.

Στην οικονομία είναι πλέον βέβαιο ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης έχουν αλλάξει και ο πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση του «κοκτέιλ» των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ο προβληματισμός (και η κοινωνική πίεση) των πολιτών εστιάζεται στην ακρίβεια. Το νέο τοπίο, αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με την πανδημία να δίνει (μετά από δύο χρόνια ) τη... θέση της στις ανατιμήσεις βασικών αγαθών, στη λίστα με τα θέματα που «καίνε» την κοινή γνώμη.

Πολιτικά, η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα, τρία χρόνια περίπου μετά από τις τελευταίες εκλογές και την όποια φθορά δεν φαίνεται να την εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι έρευνες δείχνουν ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την διατηρεί η κυβέρνηση, με τις προσδοκίες όμως των πολιτών να παραμένουν αυξημένες ειδικά όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας. Από τον βαθμό ανταπόκρισης της κυβέρνησης σε αυτές τις προσδοκίες, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στην χώρα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ, πολίτες, δεν φαίνεται αυτή την ώρα να επιλέγουν άλλο «κομματικό δρόμο», αλλά αντίθετα τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης και ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ανεβαίνουν.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού, ο χρόνος πείθει και τους πιο δύσπιστους ότι το σενάριο περί εκλογών τον Μάιο ήταν απλά αποκύημα... φαντασίας, καθώς σε λίγες εβδομάδας και μαθηματικά θα είναι αδύνατον να στηθούν οι κάλπες μέσα στην Άνοιξη. Η αλήθεια είναι πάντως, πως ουδέποτε υπήρξε πραγματική συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για εκλογές τον Μάιο. Για τον κ. Μητσοτάκη, προέχει η λήψη μέτρων (και η απόδοσή τους) για την καταπολέμηση της ακρίβειας και με βάση αυτό το δεδομένο ο όποιος εκλογικός σχεδιασμός δεν θα γίνει νωρίτερα από το προσεχές φθινόπωρο. Η «μάχη» στα πολλαπλά μέτωπα της οικονομίας και η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα, καθιστά επίσης απαγορευτική την συζήτηση περί ανασχηματισμού το αμέσως προσεχές διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι οι αλλαγές αναβάλλονται για αργότερα.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό το θέμα του εκλογικού νόμου. Ο κ. Μητσοτάκης διάψευσε - προκαλούμενοι από τον κ. Τσίπρα - το ενδεχόμενο αλλαγής, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι η χώρα έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τη δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων. Η δεύτερη σημείωση που έκανε, προκάλεσε εκ νέου συζητήσεις ότι οι αλλαγές μπορεί απλά να αναβάλλονται και όχι να απορρίπτονται ως πιθανότητα.

Διαβάστε επίσης:

Τα σόου του Ερντογάν, η στάση των Αμερικανών και ο ρόλος της Ελλάδας