ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Οι Ταλιμπάν λεηλατούν σπίτι πολεμάρχου στο Αφγανιστάν

Ταλιμπάν
Twitter

Δύο από τους πιο διαβόητους τοπικούς ηγέτες του Αφγανιστάν τράπηκαν σε φυγή το Σάββατο.

Δύο εκ των πιο διαβόητων τοπικών ηγετών του Αφγανιστάν τράπηκαν σε φυγή το Σάββατο, καθώς η πόλη Μαζάρ- ι-Σαρίφ έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν και οι κυβερνητικές δυνάμεις την εγκατέλειπαν, με τους άνδρες τους να επιδιώκουν να διαφύγουν στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.

Ο Άτα Μοχάμαντ Νουρ, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μπαλχ, και ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, αρχηγός της ουζμπεκικής μειονότητας στην περιοχή, εμπλέκονταν στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν από τις ημέρες της σοβιετικής εισβολής, και ήταν μεταξύ των σκληρότερων εχθρών των Ταλιμπάν.

Ο Νουρ, που διοικούσε τοπικές πολιτοφυλακές όταν έπεφτε η πόλη, είπε ότι ο ίδιος και ο Ντοστούμ ήταν ασφαλείς, και απέδωσε την πτώση της πόλης σε «συνωμοσία». Στο διαδίκτυο, στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν εικόνες από τη λεηλασία του σπιτιού του Ντοστούμ.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν μπήκαν στην πόλη πρακτικά χωρίς αντίσταση, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έφευγαν για το Ουζμπεκιστάν, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι. Εικόνες στα social media έδειχναν οχήματα του αφγανικού στρατού και άντρες με στολές σε γέφυρα σε συνοριακό πέρασμα.

Η φυγή των δύο πολεμάρχων υποδεικνύει την έκταση της κατάρρευσης των δυνάμεων της κυβέρνησης της Καμπούλ: Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε αιχμαλωτιστεί και ο Ισμαήλ Χαν, ένας από τους ηγέτες της αρχικής εξέγερσης που είχε οδηγήσει στη σοβιετική εισβολή του 1979.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ- Ελικόπτερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ