ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Γερμανία προς Ταλιμπάν: Να σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΗΠΑ Γερμανία Ταλιμπάν ανθρώπινα δικαιώματα
Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ - Γερμανία προς τους Ταλιμπάν
Associated Press/Olivier Douliery

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας κάλεσαν τους Ταλιμπάν να σεβαστούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Την έξοδο από το Αφγανιστάν όσων το δικαιούνται, την εγγύηση ότι οι Ταλιμπάν δεν δημιουργούν εκ νέου τρομοκρατικές δομές, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εκπροσώπηση όλων των πλευρών στην μεταβατική κυβέρνηση, ζήτησε από τη νέα ηγεσία της Καμπούλ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του. Προειδοποίησε ταυτόχρονα για συνέπειες.

«Διαφορετικά δεν μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα στη χώρα», τόνισε ο κ. Μάας, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα απόψε με τον κ. Μπλίνκεν στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμστάιν, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Ο γερμανός υπουργός δεν έκρυψε πάντως την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, μετά και τη στελέχωση του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος με ακραίους Ταλιμπάν. «Μαζί με άλλους εταίρους, απευθύνουμε έκκληση για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κυρίως των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα που έφτασαν χθες από το Αφγανιστάν δεν μας κάνουν αισιόδοξους», δήλωσε ο κ. Μάας αναφερόμενος στην αντιμετώπιση που επεφύλαξε το νέο καθεστώς σε διαδήλωση γυναικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα». Πρέπει να είναι σαφές στους Ταλιμπάν, τόνισε, ότι «η διεθνής απομόνωση δεν είναι προς το συμφέρον τους και ιδίως όχι προς το συμφέρον του αφγανικού λαού».

Σημείωσε μάλιστα ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει ήδη έλλειψη τροφίμων, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και της διακοπής της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. «Αν μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να συντηρήσει τις τρέχουσες κρατικές λειτουργίες, τότε υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο πολιτικής, αλλά και οικονομικής κατάρρευσης - με ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τους ανθρώπους», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς δεν θέλει να απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν ή να σταματήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο κ. Μπλίνκεν ζήτησε επίσης από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε Αμερικανούς και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν τη χώρα με ναυλωμένες πτήσεις. Για την ώρα, τα αεροσκάφη βρίσκονται καθηλωμένα, με την αφγανική πλευρά να υποστηρίζει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκολύνει τη διαδικασία αναχώρησης. «Κάνουμε τα πάντα για να απογειωθούν τα αεροσκάφη, αλλά οι Ταλιμπάν δεν το επιτρέπουν», αντέτεινε ο αμερικανός υπουργός, για να προσθέσει: «Το έχουμε καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές και προς τους Ταλιμπάν, ότι αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να μπορέσουν να αναχωρήσουν».

Οι περισσότεροι Αφγανοί που εκκενώνονται από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων, συνολικά 34.000 άνθρωποι, φθάνουν στο Ράμστάιν και εκεί υποβάλουν αίτηση ασύλου. Από αυτούς, περίπου 20.00 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από τη Γερμανία, καθώς η Ουάσιγκτον έχει συμφωνήσει να απομακρύνει τους Αφγανούς που προορίζονται για τις ΗΠΑ εντός δέκα ημερών. Υπάρχουν ωστόσο και 90 Αφγανοί οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Σάλπαρε για το τελευταίο ταξίδι στα Χανιά – Ρίγη συγκίνησης στο λιμάνι του Πειραιά

Κυπαρισσία: Στη 42χρονη Μόνικα ανήκει η σορός που βρέθηκε κάτω από το τσιμέντο

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Το σύνδρομο Guillain-Barré πιθανή παρενέργεια