ΚΟΣΜΟΣ

Βαρύ πρόστιμο στη Ρωσία για την αδράνεια στους ακρωτηριασμούς γυναικών - Το πρόσωπο-σύμβολο

H Μαργαρίτα Γκρατσέβα
H Μαργαρίτα Γκρατσέβα

Η Ρωσία θα καταβάλλει αποζημίωση σε 4 γυναίκες που ακρωτηριάστηκαν από συζύγους και συντρόφους, επειδή απέτυχε να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ρωσία καλείται να πληρώσει περισσότερα από 370.000 ευρώ ως αποζημίωση σε μια γυναίκα που της ακρωτηρίασε τα χέρια ο σύζυγός της. Η χώρα απέτυχε να καταπολεμήσει τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών και θα αποζημιώσει τέσσερις γυναίκες που δέχθηκαν βάναυση επίθεση.

Το δικαστήριο είπε στη Ρωσία να κάνει επείγουσες αλλαγές για να σταματήσει τέτοιεςευρωπαικο δικαστηριο επιθέσεις στο μέλλον. Ανάμεσά τους η Μαργαρίτα Γκρατσέβα, η γυναίκα που μίλησε δημόσια για τη φρίκη που έζησε στα χέρια του συζύγου της. Το Δεκέμβριο του 2017 την απήγαγε, την πήγε σε ένα δάσος και της έκοψε τα χέρια με τσεκούρι. Είχε ήδη καταγγείλει στην αστυνομία την επιθετική του συμπεριφορά, αλλά οι αστυνομικοί αγνόησαν τα παράπονά της.

Το ακρωτηριασμένο αριστερό της χέρι ανασύρθηκε από το δάσος και οι γιατροί της το επανασυγκόλλησαν. Ένα προσθετικό δεξί χέρι τοποθετήθηκε μετά από μια καμπάνια crowdfunding. Ο πρώην πλέον σύζυγός της Ντμίτρι Γκράτσεφ καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Το δικαστήριο είπε ότι η υπόθεση της Γκρατσέβα έδειξε πώς οι νόμοι της Ρωσίας σημαίνουν ότι οι αρχές δεν εντοπίζουν την ενδοοικογενειακή κακοποίηση μέχρι να κλιμακωθεί και να προκαλέσει σωματικούς τραυματισμούς.

Ζήτησε νομικό ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας και την ποινικοποίηση όλων των δραστών. Ανέφερε ότι η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών συμβαίνει σε «συντριπτική κλίμακα» και η Ρωσία έχει παραβιάσει δύο άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το 2017, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που μείωνε τις ποινές για ενδοοικογενειακή βία. Τα αδικήματα όπου το θύμα δεν νοσηλεύεται δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως ποινικά αδικήματα και οι ποινές μειώνονται.

Τρεις ακόμη γυναίκες, η Nατάλια Τουνίκοβα, η Γιελένα Γκέρσμαν και η Ιρίνα Πετρακόβα θα λάβουν επίσης αποζημίωση. «Κερδίσαμε!» έγραψε στο Facebook η Μάρι Νταβτιάν, μια από τις δικηγόρους που εκπροσωπεί τις γυναίκες.

«Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες τραυματίστηκε σοβαρά ως αποτέλεσμα της αδράνειας του κράτους στην κατάσταση της ενδοοικογενειακής βίας», είπε. Η Ρωσία είχε προηγουμένως αντιταχθεί στις αξιώσεις των γυναικών για αποζημίωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μιχαήλ Γκαλπέριν δήλωσε ότι το ρωσικό κράτος δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που διαπράττονται από μεμονωμένα άτομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: «Κλείδωσαν» οι χιονοπτώσεις στην Αττική τα επόμενα 24ωρα – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Έξαλλος ο Θεοδωρικάκος με Παναγιωτόπουλο: Αθλιότητα, δεν θέλω να συνεχίσω γιατί μιλάμε δημόσια

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»