ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Δικαιοσύνη απαλλάσσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς από ευθύνες για τρομοκρατικές επιθέσεις

ΗΠΑ: Η Δικαιοσύνη απαλλάσσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς από ευθύνες για τρομοκρατικές επιθέσεις
Getty Images

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε με την απόφασή του την Google, το Facebook και το Twitter, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει στην ευρύτερη συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο νόμο που τις προστατεύει εδώ και περίπου ένα τέταρτο του αιώνα από δικαστικές διώξεις για το περιεχόμενο που αναρτούν στο διαδίκτυο.

Δεν οφείλουν να καταβάλουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών οι κολοσσοί της τεχνολογίας, που κατηγορούνται ότι βοήθησαν το Ισλαμικό Κράτος να διαδώσει την προπαγάνδα του, σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε με την απόφασή του την Google, το Facebook και το Twitter, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει στην ευρύτερη συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο νόμο που τις προστατεύει εδώ και περίπου ένα τέταρτο του αιώνα από δικαστικές διώξεις για το περιεχόμενο που αναρτούν στο διαδίκτυο.

Δύο διαφορετικές υποθέσεις εξέταζαν οι εννέα δικαστές. Η πρώτη αφορά την υπόθεση του θανάτου μίας νεαρής Αμερικανίδας, η οποία σκοτώθηκε στις επιθέσεις το 2015 στο Παρίσι και οι γονείς της στράφηκαν κατά της Google, της μητρικής εταιρείας του YouTube, καθώς υποστήριξαν ότι η εταιρεία στήριζε το Ισλαμικό Κράτος, καθώς πρότεινε ορισμένα βίντεο σε χρήστες της υπηρεσίας αυτής.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά έναν Ιορδανό, θύμα της επίθεσης που σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την 1η Ιανουαρίου 2017, οι συγγενείς του οποίου υποστήριζαν ότι το Facebook, το Twitter και η Google θα μπορούσαν να θεωρηθούν «συνεργοί» επειδή δεν κατέβαλαν επαρκείς προσπάθειες για να αποσύρουν από τις πλατφόρμες τους το περιεχόμενο που αναρτούσε το Ισλαμικό Κράτος.

«Το γεγονός ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι επωφελούνται από τις πλατφόρμες αυτές δεν επαρκεί για να επιβεβαιωθεί ότι οι κατηγορούμενοι έδωσαν συνειδητά ουσιαστική βοήθεια σε αυτές τις οργανώσεις» ανέφερε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης.

«Συμπεραίνουμε ότι οι ισχυρισμοί των εναγόντων δεν επαρκούν για να αποδειχθεί ότι οι κατηγορούμενοι βοήθησαν το ΙΚ να πραγματοποιήσει την επίθεσή του», συνεχίζει η απόφαση, που ελήφθη ομόφωνα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέφυγε να εξετάσει την ουσία της «Ενότητας 230» του Νόμου περί Επικοινωνιών που ισχύει από το 1996 και θεωρείται ως ο στυλοβάτης της «απογείωσης» του Ιντερνέτ τα επόμενα χρόνια. Το κείμενο αυτό ορίζει ότι οι εταιρείες του τεχνολογικού τομέα δεν μπορούν να θεωρηθούν «συντάκτες» και χαίρουν δικαστικής ασυλίας για το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους.