ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σχέδιο αγοράς 60 ελικοπτέρων Σινούκ από την Boeing έναντι 8 δισ. ευρώ

Γερμανία: Σχέδιο αγοράς 60 ελικοπτέρων Σινούκ από την Boeing έναντι 8 δισ. ευρώ

Η Γερμανία σχεδιάζει την αγορά 60 ελικοπτέρων Σινούκ από την Boeing σε ένα πακέτο αξίας ύψους έως και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης υποδομής για τα αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα στο Reuters μια κοινοβουλευτική πηγή.

Το συνολικό ποσό περιλαμβάνει την προμήθεια των ελικοπτέρων CH-147 Chinook έναντι 6,27 δισεκ. ευρώ, 700 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση, 240 εκατομμύρια ευρώ για εθνικές συμβάσεις και 750 εκατομμύρια ευρώ για υποδομή, τόνισε η πηγή επιβεβαιώνοντας αναφορές από άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία πρόκειται να συζητήσει τη σύμβαση πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει 60 ελικόπτερα Σινούκ βαρέως τύπου από την Boeing πέρυσι για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο της των ελικοπτέρων CH-53. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ελικόπτερα.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τερμάτισε τη γερμανική πολιτική πασιφισμού τον Φεβρουάριο του 2022, αυξάνοντας απότομα τις αμυντικές δαπάνες και δεσμεύοντας 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την Bundeswehr, τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.