ΚΟΣΜΟΣ

Η Τεχεράνη αρχίζει εντατικές επαφές για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη αρχίζει εντατικές επαφές για τα πυρηνικά

Οι ιρανοί διαπραγματευτές αρχίζουν σήμερα μια σειρά συναντήσεων στη Βιένη οι οποίες θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο των χωρών της ομάδας 5+1 και του Ιράν στη Γενεύη στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Συνάντηση θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα μεταξύ του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιάπωνα Γιουκίγια Αμάνο και του επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών και υφυπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.

Η ΙΑΕΑ είχε παρουσιάσει το Νοέμβριο του 2011 έναν κατάλογο με στοιχεία που έδειχναν ότι το Ιράν είχε εργαστεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας πριν από το 2003 και ίσως και αργότερα, κυρίως στη στρατιωτική βάση Παρσίν, κοντά στην Τεχεράνη.

Όλες οι συναντήσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Μόνο για τη συνάντηση μεταξύ της ΙΑΕΑ και του Ιράν θα σήμερα γίνει ενημέρωση του Τύπου από τον νέο επικεφαλής των επιθεωρητών, τον Φινλανδό Τέρο Βαργιοράντα, αργότερα σήμερα.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΙΑΕΑ είναι σημαντική, καθώς η Τεχεράνη θα μπορέσει να ελπίζει σε μια άρση των κυρώσεων, οι οποίες πλήττουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Οι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ είναι ωστόσο σημαντικές. Η ομάδα 5+1 επιθυμεί το Ιράν να δεχτεί, στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας, πιο ενδελεχείς επιθεωρήσεις της υπηρεσίας.