ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία θα διευκολύνει την πρόσβαση στη διπλή ιθαγένεια

Η Γερμανία θα διευκολύνει την πρόσβαση στη διπλή ιθαγένεια

Η Γερμανία αποφάσισε να διευκολύνει την πρόσβαση στη διπλή ιθαγένεια για τα παιδιά ξένων που ζουν στο έδαφός της, καθώς η Μπούντεσταγκ έδωσε χθες το πράσινο φως για το μέτρο αυτό, το οποίο απευθύνεται κυρίως στα παιδιά τούρκων μεταναστών.


Στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, 463 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 111 κατά του νέου νόμου, την ψήφιση του οποίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχε θέσει ως προϋπόθεση μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου 2013 για να συμμετάσχει σ' ένα "μεγάλο συνασπισμό" με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ .

Ως τώρα, τα παιδιά ξένων τα οποία γεννιούνταν στη Γερμανία έπρεπε να επιλέξουν σε ηλικία από 18 ως 23 ετών ανάμεσα στην ιθαγένεια των γονιών τους ή τη γερμανική ιθαγένεια.

Στο εξής, τα παιδιά των ξένων μπορούν να απαιτούν να έχουν δύο διαβατήρια, αν έχουν ζήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια στη Γερμανία ή αν έχουν πάει έξι χρόνια σχολείο στη χώρα.

Αυτή η νέα νομοθεσία αφορά κυρίως τους νεαρούς Τούρκους της δεύτερης γενιάς, ακόμη και της τρίτης γενιάς, τους επονομαζόμενους "Ντοϊτστούρκεν". Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων και τουρκικής καταγωγής προσώπων εκτός της Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι γεννημένοι στη Γερμανία.

Για τους πολίτες της ΕΕ και της Ελβετίας, αυτός ο νέος νόμος δεν αλλάζει τίποτε: μπορούσαν ήδη να αποκτήσουν την ιθαγένεια έπειτα από οκτώ χρόνια στη Γερμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγγελας Μέρκελ, χαρακτήρισε το νέο νόμο "μεγάλο βήμα".

Εντούτοις, η εισαγωγή της διπλής ιθαγένειας σε μια χώρα η οποία έχει ιστορικά χαρακτηρισθεί από την αρχή του "δικαίου του αίματος", απορρίπτονταν για καιρό από τους συντηρητικούς. Ήταν αντίθετα μία από τις κεντρικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του SPD.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ με επίκεντρο την Ουκρανία