ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Νέος νόμος για την ιταλική ιθαγένεια

Ρέντσι: Νέος νόμος για την ιταλική ιθαγένεια

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε να υποστηρίξει τη χορήγηση της ιταλικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην ιταλική χερσόνησο από ξένους γονείς, την επομένη μιας μεγάλης διαδήλωσης κατά της μετανάστευσης στο Μιλάνο.


Παρεμβαίνοντας χθες, Κυριακή, το βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλε 5 που ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ψηφιστεί ένας νόμος που θα αλλάξει τη νομοθεσία για την ιταλική ιθαγένεια, η οποία βασίζεται μέχρι σήμερα στο "δίκαιο του αίματος".

Αν ο εν λόγω νόμος υιοθετηθεί, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς θα μπορούν να παίρνουν την ιταλική ιθαγένεια με προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει στην Ιταλία τουλάχιστον μια σχολική βαθμίδα, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ξένοι, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους προέρχονται από την Ευρώπη, κατοικούν νομίμως στην Ιταλία. Απ' αυτούς, περισσότεροι από 25% είναι νέοι κάτω των 20 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την επομένη μιας μεγάλης διαδήλωσης της Λέγκας του Βορρά κατά της παράνομης μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μιλάνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ιταλία είναι επίσης μία από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, με δείκτη γεννητικότητας κάτω από 1,6. Για την απλή ανανέωση του υφιστάμενου πληθυσμού χρειάζεται δείκτης γεννητικότητας 2,1.

Ο Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε συνεπώς επίσης ένα πριμ 80 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί που γεννιέται σε νοικοκυριό που κερδίζει λιγότερο από 90.000 ευρώ ετησίως. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Μπολόνια: Συγκρούσεις αστυνομίας - ακροαριστερών «κοινωνικών κέντρων»