ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Δύο τράπεζες απέτυχαν στα stress tests

Σλοβενία: Δύο τράπεζες απέτυχαν στα stress tests

Οι δύο μεγαλύτερες, κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζες στη Σλοβενία, η τράπεζα "Nova Ljubljanska Banka"- NLB και η "Nova Kreditna Banka Maribor- ΝΚΒΜ απέτυχαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που σχεδιάστηκαν για να ελέγχουν την αντοχή των τραπεζών σε οικονομικές δονήσεις.


Ωστόσο, το έλλειμμα είναι μικρό και οι τράπεζες θα είναι σε θέση να το αντισταθμίσουν με παρακρατηθέντα κέρδη, χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι.

Η NLB παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα 34,2 εκ. ευρώ υπό το χειρότερο σενάριο και η NKBM έχει κεφαλαιακή έλλειψη 31 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για πρώτη φορά έγινε έλεγχος της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (asset quality review, AQR) και τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για την προσαρμογή του Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET 1) που μετρά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια».

Οι τράπεζες εμφάνισαν κεφαλαιακό δείκτη 8% στο "βασικό" σενάριο και 5,5% στο "δυσμενές" σενάριο.
Και οι τρεις σλοβενικές τράπεζες ικανοποιούν τις απαιτήσεις του σεναρίου, αλλά η NKBM υπολείπεται 110 μονάδες βάσης του οριακού στόχου του 5,5% στο "δυσμενές" σενάριο και η NLB έχασε το στόχο για 47 μονάδες βάσης.

Η Τράπεζα Εξαγωγών και Ανάπτυξης SID βγήκε καθαρή.

Με δεδομένο ότι στα τεστ αντοχής που έγιναν ελήφθησαν υπόψη οι ισολογισμοί και μακροικονομικά σενάρια του τέλους του 2013, τα οποία ήταν εξαιρετικά δυσμενή για τη Σλοβενία στους περισσότερους δείκτες, οι δύο τράπεζες δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

"Δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τους φορολογούμενους" δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας Μποστιάν Γιάζμπετς.

Το ίδιο μήνυμα εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανακοίνωσε και οι δύο τράπεζες είχαν λάβει "κατάλληλα μέτρα" για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν το έλλειμμα με ίδια κεφάλαια.

Αντ' αυτού, θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την έλλειψη κεφαλαίων με τα αδιανέμητα κέρδη, μετά την εθνικοποίηση και την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους στο τέλος του περασμένου έτους που ακολουθήθηκε από τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην "κακή τράπεζα". Και οι δύο τράπεζες έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία.

Σύμφωνα με τους κανόνες των stress tests, οι δύο τράπεζες θα πρέπει τώρα να υποβάλουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης στην ΕΚΤ εντός δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και θα δημοσιοποιήσει την τελική απόφασή της σχετικά με τις πραγματικές κεφαλαιακές απαιτήσεις μέσα σε ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης: Ο «άγιος» Ντράγκι έσωσε τις ελληνικές τράπεζες