ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Ρίο: Αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι

Χάος στο Ρίο: Αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι

Ένας από τους δύο άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της βραζιλιάνικης αστυνομίας που τραυματίστηκαν την Τετάρτη από πυρά λαθρέμπορων ναρκωτικών σε μια φαβέλα στο Ρίο —αυτός που είχε υποστεί τα πιο σοβαρά τραύματα, στο κεφάλι— απεβίωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας Αλεσάντρε ντε Μοράες επιβεβαίωσε τον θάνατο του αστυνομικού Χέλιο Αντράντε, 35 ετών, ενός από τους άνδρες στους οποίους ανατέθηκε να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μια ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε επίσημο 24ωρο πένθος για να αποτίσει φόρο τιμής στον αστυνομικό, ο οποίος καταγόταν από την πολιτεία Ροράιμα, στην Αμαζονία, και «σκοτώθηκε σε επιχείρηση της Εθνικής Δύναμης Ασφάλειας των ΟΑ», σύμφωνα με την επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ένας αστυνομικός είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο μπροστά στο νοσοκομείο όπου εγχειριζόταν ο Αντράντε ότι «τρεις αστυνομικοί της Εθνικής Δύναμης μπήκαν με αυτοκίνητο κατά λάθος στη φαβέλα Βίλα ντο Ζουάου. Το όχημά τους έγινε στόχος πυρών λαθρέμπορων» ναρκωτικών.

«Ο ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και τέθηκε υπό ιατρική παρακολούθηση. Ο δεύτερος τραυματίστηκε ελαφρά, ο τρίτος είναι σώος», είχε διευκρινίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αργότερα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια από τις φτωχογειτονιές που συγκροτούν το λεγόμενο Συγκρότημα του Μαρέ, μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες φαβέλες στο Ρίο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, η οικογένεια του αστυνομικού αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στη δωρεά των οργάνων του.

Το χρονικό της επίθεσης

Χθες Πέμπτη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη φαβέλα αυτή, όμως τα πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για την επίθεση εναντίον των μελών της Εθνικής Δύναμης δεν συνελήφθησαν, ανέφερε επίσης ο G1.

Οι αστυνομικοί που δέχθηκαν επίθεση ανήκαν στην Εθνική Δύναμη των 5.000 ανδρών που αναπτύχθηκε στο Ρίο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η επίλεκτη δύναμη αποτελείται από μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας, στρατιωτικούς και άνδρες της βραζιλιάνικης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απ' όλη τη χώρα. Μπορεί να αναπτύσσεται σε ορισμένες πολιτείες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων.

Το Ρίο, η μεγαλούπολη των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων όπου καταγράφονται τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας, το οποίο οι αρχές αποδίδουν κυρίως στις βαριά οπλισμένες συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Επιθέσεις και βίαιες κλοπές καταγγέλλονται διαρκώς.

Οι αρχές της Βραζιλίας κινητοποίησαν 85.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια των ΟΑ, που ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται την 21η Αυγούστου (σ.σ. η τελετή λήξης θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ης Αυγούστου ώρα Ελλάδας), έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν που είχε αναπτυχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012.