ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Αυτές είναι οι βασικές θέσεις των Τραμπ και Κλίντον για όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα

Εκλογές ΗΠΑ: Αυτές είναι οι βασικές θέσεις των Τραμπ και Κλίντον για όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα

Τρεις ημέρες, 15 ώρες και 11 λεπτά απομένουν για το άνοιγμα της πρώτης κάλπης που θα κρίνει τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τη στιγμή που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες (3/11) δείχνουν σαφή μείωση του ποσοστιαίου προβαδίσματος που είχε κατά μέσο όρο η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στο 1,7%, μειωμένο αισθητά από το ξεκάθαρο προβάδισμα που είχε στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον τον Ντόναλντ Τραμπ ως φαβορί για τη θέση του επόμενου «Πλανητάρχη».

Ποια είναι όμως η πολιτική ατζέντα των δύο προεδρικών υποψηφίων και ποιες οι προτάσεις τους για τα «φλέγοντα» ζητήματα που απασχολούν τη βορειοαμερικανική κοινωνία; Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά:


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει προτείνει να αντικατασταθούν οι επτά φορολογικές κλίμακες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή, με τρεις και οι φορολογικοί συντελεστές να διαμορφωθούν στο 12%, το 25% και το 33%. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που ισχύει σήμερα είναι 39,6%. Παράλληλα, θέλει να καταργήσει το φόρο ακινήτων και να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% από το 35%. Το σχέδιό του θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος τις δαπάνες για τα παιδιά τους και θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη μέσω της ισχύουσας πίστωσης φόρου για πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, θα δώσει έξι εβδομάδες πληρωμένης άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες. Σύμφωνα με ανάλυση του συντηρητικού Tax Foundation, το τελευταίο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τραμπ θα κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση περίπου 5,9 τρισεκ. δολάρια σε έσοδα μέσα σε 10 χρόνια.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Tax Foundation, το 1% των Αμερικανών, που ανήκουν στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό, ενώ αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 1,9%.

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι οι πλούσιοι, και όχι η μεσαία τάξη, θα είναι αυτοί που θα δουν να αυξάνονται οι φόροι τους. Η υποψήφια των Δημοκρατικών στηρίζει τη φορολογική πρόταση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, η οποία προβλέπει φορολογικό συντελεστή 30% για όσους κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια το χρόνο. Η Κλίντον έχει επίσης ζητήσει να επιβληθεί επιπλέον φόρος 4% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 5 εκατ. δολάρια το χρόνο, ενώ έχει μιλήσει για αύξηση του φόρου κληρονομιάς για τα ακίνητα καθώς και για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τις δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με ανάλυση του Tax Policy Center, το 1% των Αμερικανών, που έχουν και τα υψηλότερα εισοδήματα, θα καταβάλουν περίπου τα τρία τέταρτα των φορολογικών αυξήσεων της Κλίντον.


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Ντόναλντ Τραμπ

Τα σχέδια του Τραμπ να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί σε «σήμα κατατεθέν» της εκστρατείας του. Ο Τραμπ ξεκίνησε τη προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και έχει δηλώσει ότι θα επιμείνει το κόστος κατασκευής του να καλυφθεί από τη γειτονική χώρα, ενώ δεσμεύθηκε να απελάσει τα 11 εκατ. περίπου μεταναστών που βρίσκονται παράτυπα στις ΗΠΑ.

Επίσης ζήτησε να απαγορευθεί τελείως η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σαντ Μπερναντίνο της Καλιφόρνια.

Θέλει ακόμα να μην δίδεται υπηκοότητα σε όσους γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και είναι παιδιά αλλοδαπών. Στη συνέχεια, άμβλυνε αυτές του τις θέσεις. Τον Ιούνιο, μίλησε για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο μεταναστών από περιοχές που θεωρούνται πυρήνες των τρομοκρατών. Στα μέσα Αυγούστου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεργαστεί με κάποιους μετανάστες, που πληρώνουν φόρους προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να απελαθούν εκατομμύρια μεταναστών.

Χίλαρι Κλίντον

Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ένθερμο υποστηρικτή των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η Κλίντον έχει υποσχεθεί να προτείνει μια ευρεία νομοθεσία τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής της για να αναδιαρθρώσει το σύστημα μετανάστευσης και να καθιερώσει μια διαδικασία προκειμένου οι παράτυποι μετανάστες να αποκτούν μόνιμη άδεια παραμονής και υπηκοότητα. Έχει δηλώσει ότι θα υπερασπιστεί τα προεδρικά διατάγματα του Μπαράκ Ομπάμα, τα οποία απέτρεψαν την απέλαση περίπου 4 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών, ένα σχέδιο που πρόσφατα μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.


ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ WALL STREET

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί την «αποξήλωση» του νόμου Dodd-Frank του 2010 για τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για αυτό. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα ζητά να επανέλθει σε ισχύ ο νόμος Glass-Steagall, της δεκαετίας του 1930, που επιβάλλει το διαχωρισμό των επενδυτικών τραπεζών από αυτές που προσφέρουν καταθετικά προϊόντα.

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον έχει υποσχεθεί να διατηρήσει το νόμο χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης Dodd-Frank του 2010 που τέθηκε σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα για να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Wall Street. Έχει προτείνει την επιβολή τελών στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το μέγεθος και το επίπεδο κινδύνων που εγείρουν καθώς και αυστηρότερες πολιτικές για όσους διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα.


ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (ISIS)

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά έχει πει ότι θα διαλύσει την οργάνωση. Λέει ότι κρατά τις λεπτομέρειες της στρατηγικής του κρυφές προκειμένου να μην αποκαλυφθούν στον εχθρό. Έχει πει ότι ίσως χρειαστούν 30.000 αμερικανικά στρατεύματα για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή αλλά δεν έχει δεσμευθεί ότι θα αναπτύξει μια τέτοια δύναμη αυτού του μεγέθους. Για να αντιμετωπίσει ύποπτους τρομοκράτες, έχει προτείνει να αλλάξουν οι διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τη χρήση βασανιστηρίων από το στρατό. Έχει προτείνει επίσης να στοχοποιούνται τα μέλη της οικογένειας των τρομοκρατών προκειμένου να αποθαρρύνονται οι ομοϊδεάτες τους. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε από εν αποστρατεία και εν ενεργεία στρατιωτικούς, ο Τραμπ αναδιπλώθηκε σε κάποιες από αυτές τις θέσεις – αλλά όχι τελείως.

Ο Τραμπ έχει πει ότι είναι αντίθετος στο να γίνουν δεκτοί στη χώρα πρόσφυγες από τη Συρία και αντί αυτού έχει πει ότι θα δημιουργήσει «ζώνες ασφάλειας» στην περιοχή, που υποστηρίζει ότι θα χρηματοδοτηθούν από τα κράτη του Κόλπου.

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον έχει δεσμευθεί να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος και έχει πει ότι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της οργάνωσης είναι να εξαλειφθούν τα προπύργιά του στο Ιράκ και τη Συρία. Παίρνοντας αποστάσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα, στηρίζει τη δημιουργία μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία και έχει ζητήσει την εντατικοποίηση της αεροπορικής εκστρατείας από τη συμμαχία που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Κλίντον έχει πει ότι θα αποστείλει πρόσθετες αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για να συνδράμουν τις αραβικές και κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, αλλά είναι αντίθετη στο να σταλούν πρόσθετα αμερικανικά χερσαία στρατεύματα στην περιοχή.

Η Κλίντον έχει επίσης δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να μοιράζονται τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών με πιο αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να αποτρέπουν πιθανές επιθέσεις.

Παράλληλα, έχει καλέσει τις εταιρίες της Silicon Valley να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να εντοπίσουν τους τρόπους στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτος στο διαδίκτυο.


ΡΩΣΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα έχει μια «πολύ, πολύ καλή» σχέση με τη Ρωσία. Έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης από τον Ομπάμα. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από της δυνάμεις της Δύσης.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τις αμυντικές τους δεσμεύσεις. Τον Ιούλιο, δήλωσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ, θα εξετάσει κατά πόσο η χώρα αυτή έχει υπάρξει συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις πριν την υπερασπιστεί.

Χίλαρι Κλίντον

Πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν πει στο Reuters ότι πιστεύουν πως η Κλίντον θα έχει μια πιο σκληρή γραμμή στη Ρωσία απ’ ό,τι ο Ομπάμα ή ο Τραμπ. Η ίδια η Κλίντον έχει πει ότι πιστεύει πως Ρώσοι χάκερς βρίσκονται πίσω από την παραβίαση των συστημάτων του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ο σύμβουλός της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει πει ότι η Κλίντον θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξοπλιστούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ρωσική «επιθετικότητα στην Ευρώπη».


ΚΙΝΑ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει καταστήσει την κριτική των εμπορικών πρακτικών της Κίνας κεντρικό θέμα σημείο της εκστρατείας του. Έχει δεσμευθεί να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χώρα συναλλαγματικής χειραγώγησης και να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα. Έχει εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Χωρών στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, TPP. Αν και η εμπορική συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Κίνα, ο Τραμπ έχει εκφράσει
ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να μπει από την «πίσω πόρτα».

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον ήταν βασικός παίκτης στη «στροφή» του Ομπάμα προς την Ασία, όταν υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2013. Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί στενά τα όποια εμπορικά ζητήματα προκύψουν και «θα επιβάλει επιπτώσεις» στην Κίνα σε περίπτωση κατάχρησης της θέσης στο διεθνές εμπόριο.

Παράλληλα, αντιτίθεται στο να δοθεί στην Κίνα καθεστώς οικονομίας αγοράς. Έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις επιδόσεις της Κίνας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει χαρακτηρίσει τη σημερινή δυναμική μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως «μια από τις σχέσεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση», αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι οι δύο χώρες έχουν μια «θετική, συνεργατική και ολοκληρωμένη σχέση».


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία 25 εκατ. θέσεων εργασίας σε 10 χρόνια, λέγοντας ότι πολλές θέσεις απασχόλησης, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, χάνονται προς όφελος άλλων χωρών. Υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις στις υποδομές, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, η μείωση των φόρων και η άρση ρυθμιστικών περιορισμών θα ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον θέλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας επενδύοντας στην μεταποίηση, την τεχνολογία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μικρές επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να ενισχύσει τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από τους φόρους που θα καταβάλουν οι οικονομικά ισχυρότεροι Αμερικανοί. Υποστηρίζει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τα σχέδιά της θα δημιουργήσουν 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας


ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ είπε τον Μάρτιο ότι οι αμβλώσεις θα είναι παράνομες και υποστήριξε «κάποιου είδους τιμωρίας» για τις γυναίκες που τις επιλέγουν. Το επιτελείο του γρήγορα υπαναχώρησε από αυτή τη δήλωση, ωστόσο, και υποστήριξε ότι ο υποψήφιος πιστεύει πως η νομιμότητα της διαδικασίας θα πρέπει να κρίνεται από τις ίδιες τις πολιτείες και οι όποιες ποινικές κυρώσεις να επιβάλλονται σε όσους παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και όχι στις γυναίκες που προσφεύγουν στην άμβλωση. Έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης απαγόρευσης της άμβλωσης για περιπτώσεις «βιασμού, αιμομιξίας και όπου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας».

Χίλαρι Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον ακολουθεί την πάγια γραμμή του Δημοκρατικού Κόμματος στο θέμα αυτό. Αντιτίθεται τις προσπάθειες να απαγορευθεί η διαδικασία αυτή μετά την 20η εβδομάδα κύησης. Αντιτίθεται στην νομοθεσία που αυστηροποιεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για όσους προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης και είναι υπέρ του να μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δίνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα άμβλωσης για θύματα βιασμού σε εμπόλεμες περιοχές.


Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ θεωρεί ότι κάποιες από τις επιθέσεις ενόπλων κατά πλήθους είναι αποτέλεσμα της χαλαρής νομοθεσίας για τα όπλα, λέγοντας ότι οι ένοπλοι θα μπορούσαν να επέμβουν και να σώσουν ζωές. Η επέκταση των δικαιωμάτων για τα όπλα είναι ένα από τα βασικότερα μηνύματα του Τραμπ τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ζητά να ενισχυθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση των βίαιων κακοποιών.

Χίλαρι Κλίντον

Αντίθετα με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η οπλοκατοχή αναδεικνύεται σε σημαντικό θέμα, κυρίως επειδή η Κλίντον έχει επαναλάβει τη θέση της για αυστηρότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά την αγορά και κατοχή όπλων. Η Κλίντον υποστηρίζει ότι η νομοθεσία θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε τα όπλα να μην φτάνουν στα χέρια όσων κακοποιούν μέλη της οικογενειών του και είναι υπέρ της απαγόρευσης όπλων στρατιωτικού τύπου, όπως τα χαρακτηρίζει.

Πηγές: Reuters, BBC, Wall Street Journal