ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυσε την Airbnb μετά από σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε

Μήνυσε την Airbnb μετά από σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε

Μία γυναίκα από το Νέο Μεξικό καταγγέλλει πως δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από οικοδεσπότη που συνεργάζεται την Airbnbκαι μήνυσε την επιχείρηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για το περιστατικό.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους μήνυση που κατατίθεται εναντίον της Airbnb, εγείροντας ερωτήματα για τυχόν νομικές ευθύνες της εταιρείας σε περιπτώσεις που οι οικοδεσπότες παραβαίνουν τους νόμους ή εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειας.

Η μήνυση κατατέθηκε από την Leslie Lapayowker, η οποία κατηγορεί την Airbnb για αμέλεια επειδή της επέτρεψε να νοικιάσει ένα δωμάτιο από τον Carlos Del Olmo, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία.

«Δεν θέλω να συμβεί κάτι παρόμοιο και σε άλλες γυναίκες» δήλωσε η 51χρονη γυναίκα στον Guardian. «Ήταν φρικτό και πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να ενημερωθούν ότι ενδεχομένως κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί στους ίδιους ή τις κόρες ή τις συζύγους ή τις αδελφές τους», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα επικοινώνησε και με τον Del Olmo, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τη μήνυση και αρνήθηκε την κατηγορία για σεξουαλική επίθεση.

Εκπρόσωπος της Airbnb ανέφερε από την πλευρά του ότι είχαν διενεργηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για το παρελθόν του Del Olmo, αλλά επειδή δεν είχε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να γίνει οικοδεσπότης. Πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία σταμάτησε να συνεργάζεται με τον Del Olmo όταν ενημερώθηκε για τους ισχυρισμούς της Lapayowker.

Η γυναίκα μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 2016 επειδή βρήκε μία νέα δουλειά και σχεδίαζε να μείνει στο δωμάτιο του Del Olmo για ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έψαχνε για μόνιμη κατοικία. Το στούντιο που διατηρεί ο άνδρας είχε πιστοποιηθεί ως «superhost» από την Airbnb, δηλαδή είχε θετικές κριτικές και συχνούς επισκέπτες.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, όμως, από την πρώτη στιγμή που έμεινε στο δωμάτιο, ο ιδιοκτήτης την έφερνε σε δύσκολη θέση με σεξουαλικά υπονοούμενα και σχόλια. «Με φόβισε», ανέφερε η γυναίκα. Μετά από τρεις νύχτες που έμεινε στο στούντιο, του ανακοίνωσε ότι θα έφευγε και ότι θα επέστρεφε στο δωμάτιο μόνο για να πάρει τον υπολογιστή της. Όπως καταγγέλλει, εκείνος τότε με το πρόσχημα ότι ήθελε να της δείξει κάτι μέσα στο δωμάτιο, κλείδωσε την πόρτα, κατέβασε το παντελόνι του και άρχισε να αυνανίζεται μπροστά της, απαιτώντας από εκείνη να τον αγγίξει και να το «δοκιμάσει». Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, ο Del Olmo αγνόησε τις παρακλήσεις της να σταματήσει, την φίλησε στο στόμα και εκσπερμάτισε. Μετά, την άφησε να φύγει από το δωμάτιο λέγοντας: «μην ξεχάσεις να γράψεις θετική κριτική στο Airbnb».

Τον περασμένο μήνα, η Lapayowker κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και στην Airbnb, που σταμάτησε τη συνεργασία της με τον Del Olmo. Οι αρχές ωστόσο αρνήθηκαν να απαγγείλουν κατηγορίες, γιατί δεν «υπήρχαν αρκετά στοιχεία», όπως τόνισε ο δικηγόρος της Lapayowker.

Σχετικές ειδήσεις