ΗΠΑ: Επικίνδυνη η προσπάθεια των ακτιβιστών να φτάσουν στη Γάζα

ΗΠΑ: Επικίνδυνη η προσπάθεια των ακτιβιστών να φτάσουν στη Γάζα

Ακτιβιστές αναχώρησαν χθες από την Τουρκία με δύο θαλαμηγούς με ιατρικές προμήθειες για τη Λωρίδα της Γάζας.

 

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα ότι αυτή η νέα προσπάθεια ακτιβιστών για τη μεταφορά βοήθειας με πλοία στη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλλει αποκλεισμό το Ισραήλ, είναι επικίνδυνη και κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να μη μετάσχουν σε κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα τους επιτρέψει να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε:
«Η αίσθησή μου από αυτό είναι ότι, με δεδομένο τον τρόπο που συγκροτήθηκε όλο το σχέδιο, υπήρξε κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού και για την τουρκική κυβέρνηση και για τη δική μας κυβέρνηση».

Οι ΗΠΑ ζήτησαν διευκρινίσεις για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι τουρκικά πολεμικά πλοία μπορεί να συνοδεύουν τα δύο πλοία και η Τουρκία τους απάντησε εντελώς κατηγορηματικά ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσέθεσε η Νούλαντ.
«Ήμασταν σαφείς απέναντί τους ότι πιστεύουμε πως αυτό θα ήταν μια εξαιρετικά κακή ιδέα και μας διαβεβαίωσαν τώρα ότι δεν κάνουν κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Η Νούλαντ προειδοποίησε για άλλη μια φορά πως οι Αμερικανοί πολίτες που θα πάρουν μέρος στις προσπάθειες παροχής υλικής υποστήριξης ή άλλων πόρων στη Χαμάς μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις.