ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Πολιτικό «θρίλερ» στη Βρετανία: Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά το «κεφάλι» της Μέι

Brexit - Πολιτικό «θρίλερ» στη Βρετανία: Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά το «κεφάλι» της Μέι

Brexit | Τερέζα Μέι: Με την «πλάτη στον τοίχο» μοιάζει να βρίσκεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, καθώς το προσχέδιο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit οδήγησε σε «μπαράζ» υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τις τάξεις των Συντηρητικών. Και σα να μην έφτανε αυτό, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια και ένα τελεσίγραφο από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας.

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΪΡΛΑΝΔΙΚΟ DUP - ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP ακυρώνεται, εκτός εάν η Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Ο δρόμος που έχω χαράξει είναι ο σωστός»

Από την πλευρά της, πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιμένει πως πως η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίκαιη και συμφέρουσα για τη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εν μέσω πολιτικής «θύελλας» και παραιτήσεων για το Brexit, η Μέι υπογράμμισε: «Δεν κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που έχουν φτάσει σε άλλο συμπέρασμα» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έβαλε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες της χώρας και του λαού και όχι το πολιτικό της συμφέρον.

Εξέφρασε, μάλιστα, την λύπη της για τους υπουργούς που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι ο δρόμος που έχω χαράξει είναι ο σωστός», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η κ. Μέι επανέλαβε δε ότι πιστεύει στη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ερωτηθείσα σχετικά υπογράμμισε ότι σκοπεύει να τη φτάσει μέχρι τέλους.

«Το να υπηρετεί κάποιος ένα ανώτατο αξίωμα είναι τιμή και προνόμιο» είπε η κ. Μέι, και συμπλήρωσε: «Είναι, όμως, και μια σοβαρή ευθύνη -αυτό είναι κάτι που ισχύει πάντα αλλά ιδιαίτερα όταν το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την άποψη πως ο λαός της χώρας επιθυμεί να τελειώνει αυτή η ιστορία και να βγει πλέον το πολυπόθητο «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δεν προχωρήσουμε με τη συμφωνία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα επακολουθήσει. Θα είναι ένας δρόμος αβεβαιότητας, την ώρα που ο Βρετανικός λαός απλά θέλει να τελειώνουμε» τόνισε η κυρία Μέι, που υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν μετανιώνει που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες πέρυσι.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019 ενώ παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος.

«Κανένας δεν έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση» είπε η κ. Μέι, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Brexit: Τι ισχύει για τους Έλληνες της Βρετανίας - Τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας

Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού

Nωρίτερα την Πέμπτη (15/11) ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ κατέθεσε επιστολή μομφής κατά της πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί το προσχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το Brexit, απευθύνοντας τελεσίγραφο στους βουλευτές, λέγοντάς τους πως η επιλογή τους είναι σαφής: Brexit με τη συμφωνία της, Brexit χωρίς καμία συμφωνία ή καθόλου Brexit. Παράλληλα με τη βρετανική κυβέρνηση, κλυδωνίζονται και οι αγορές, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία.

«Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς καμία συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε και να μην έχουμε καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε ενωμένοι και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που θα προκύψει από διαπργμάτευση», είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές κι έριξε το μπαλάκι στο Κοινοβούλιο, ενώ κατέστησε σαφές πως η κυβέρνησή της δεν κάνει σχέδια για ενδεχόμενη ακύρωση του Brexit.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι «σπρώχνει την κυβέρνησή της στο χάος με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το οποίο είναι μια τεράστια και καταστροφική αποτυχία».

«Από τη στιγμή που ο Ντόμινικ Ράαμπ δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία, τότε ούτε και οι υπόλοιποι βουλευτές μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο», τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν για να προσθέσει: «Δεν είναι επιλογή η μη ύπαρξη συμφωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τη νομική της άποψη για τη συμφωνία και το Γραφείο Προϋπολογισμού (OBR) θα πρέπει να αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις».

Ο Κόρμπιν σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για τη χρονική περίοδο υλοποίησης της συμφωνίας για το Brexit. Για να απαντήσει σε ειρωνικό ύφος στη Μέι: «Η συμφωνία αναφέρει ότι η μεταβατική περίοδο μπορεί να επεκταθεί στο 20ΧΧ. Μήπως αυτό συνεπάγεται ότι αυτή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2099;».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ο χειμώνας ήρθε - Παρασκευή με πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια (pics)