ΚΥΠΡΟΣ

Εμπλέκουν την Κύπρο σε υπόθεση κατασκοπείας στη Βρετανία

Εμπλέκουν την Κύπρο σε υπόθεση κατασκοπείας στη Βρετανία

Την Κύπρο κατονομάζουν μεταξύ τεσσάρων χωρών ότι προερχόταν το διαβόητο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, με το οποίο παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων της Ντάουνινγκ Στριτ και του Φόρειν Όφις.

Η αποκάλυψη έρχεται από το Citizel Labs, διάσημο εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά, το οποίο κατονόμασε ως κύριο ύποπτο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Επιβεβαιώνουμε ότι το 2020 και το 2021 παρατηρήσαμε και ενημερώσαμε σχετικά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλαπλές ύποπτες περιπτώσεις μολύνσεων με το spyware Pegasus εντός επίσημων δικτύων της χώρας», ανέφερε το εργαστήριο. «Οι ύποπτες μολύνσεις που αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών συνδέθηκαν με χειριστές του Pegasus τους οποίους συσχετίζουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Κύπρο και την Ιορδανία. Η ύποπτη μόλυνση στο γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας συνδέθηκε με χειριστή του Pegasus τον οποίο συσχετίζουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», αναφέρει το Citizen Labs σε ανακοίνωσή του.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν πάντως να προσδιορίσουν ποιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον χακαρίστηκαν.

Το Pegasus, προϊόν της ισραηλινής εταιρείας λογισμικού NSO, εναντίον της οποίας εκκρεμεί πληθώρα προσφυγών, επιτρέπει σε κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν κινητά τηλέφωνα Android και iPhone. Το λογισμικό μολύνει τη συσκευή χωρίς καμία λανθασμένη ενέργεια του χρήστη και δίνει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, την κάμερα και το μικρόφωνο. Η μόλυνση συσκευής του δικτύου της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύφθηκε από έναν ερευνητή δημοσιογράφο που εργάζεται για το περιοδικό New Yorker.

Ο «ΦIΛΕΛΕΘΕΥΡΟΣ» επικοινώνησε με κυβερνητικό αξιωματούχο θέτοντας υπόψη τις αναφορές αυτές, διαψεύδοντας ότι έχει η χώρα μας οποιαδήποτε εμπλοκή με παρακολουθήσεις τηλεφώνων στη Βρετανία. Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν είχαν ακουστεί παρόμοιες αναφορές και διαπιστώθηκε ότι δεν ευσταθούσαν. Πρόσθεσε επίσης ότι με τους Βρετανούς η χώρα μας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις σε όλους τους τομείς και δεν είχε λόγους να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Κύπρος είναι στη διάθεση του Καναδικού εργαστηρίου αν επιθυμεί να αποστείλει τα ευρήματά του στις κυπριακές Αρχές ώστε να τα διερευνήσει η Αστυνομία. Πάντως, μέχρι στιγμής, το Γραφείο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν έχει οτιδήποτε στα χέρια του προς εξέταση, ούτε και οι Βρετανοί επισήμως ή άλλως πως έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές εδώ ζητώντας στοιχεία ή εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι το λογισμικό Pegasus δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που διέθετε ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, το όνομα του οποίου απασχόλησε πέρσι την Κύπρο με το μαύρο βαν του.

Πάντως, τις αποκαλύψεις του Citizen Labs έσπευσε να διαψεύσει η NSO Group που διαθέτει το λογισμικό, κατηγορώντας μάλιστα τους ερευνητές για «πολιτικά κίνητρα». «Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι και αυτή τη φορά ψευδείς και δεν θα μπορούσαν να συνδέονται με προϊόντα της NSO για τεχνικούς και συμβατικούς λόγους», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Το Pegasus έγινε ευρέως γνωστό από δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Πολωνία, έχουν καταχραστεί το σύστημα για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.