ΚΥΠΡΟΣ

Θεοχάρους: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη η Τουρκία

Θεοχάρους: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη η Τουρκία

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους καταγγέλλει τις τοποθετήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ομοσπονδίας «δύο ιδρυτικών κρατών», χωρίς μάλιστα να δέχεται οποιαδήποτε άλλη μορφή διευθέτησης στο τραπέζι των συνομιλιών.

Συγκεκριμένα έστειλε επιστολή-καταγγελία προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθώς και προς τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι είναι εμφανές ποιος φέρει την ευθύνη στο Κυπριακό και γιατί δεν επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Ταυτοχρόνως, αναφέρει ότι η τουρκική πολιτική είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή η διχοτομική πολιτική, επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, δε βοηθά ούτε τη λύση του Κυπριακού ούτε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και καλεί τους αξιωματούχους της ΕΕ να ενεργήσουν κατά τρόπον ώστε ο Κυπριακό να επιλυθεί στη βάση των δημοκρατικών αρχών και αξιών της ΕΕ και του αμοιβαίου σεβασμού για να καταστεί η περιοχή μας χώρος σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης. Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δε σέβεται το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, δεν έχει θέση στην Ευρώπη.