ΚΥΠΡΟΣ

Νέες συναντήσεις διαπραγματευτών για το Κυπριακό

Νέες συναντήσεις διαπραγματευτών για το Κυπριακό

Αναχώρησαν σήμερα για την Άγκυρα και την Αθήνα αντιστοίχως οι διαπραγματευτές της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι.


Αύριο ο κ. Μαυρογιάννης θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και ο κ. Οζερσάϊ με το γγ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Μητσιάλη.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα θέσει τα θέματα των εγγυήσεων, των εποίκων, το εδαφικό και την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Ο Κ. Οζερσάι χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μετάβαση του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους αμοιβαίες επισκέψεις.Παρόμοια επίσκεψη στην Αθήνα, είπε, είχε πραγματοποιήσει ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς το 1959, στο πλαίσιο των διεργασιών για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Η ασυμφωνία στην Κύπρο δεν μπορεί να λυθεί μόνο μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, πρόσθεσε, αλλά μέρος της είναι και οι εγγυήτριες δυνάμεις και από αυτή την άποψη, η πραγματοποίηση αυτών των επισκέψεων είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός υγιούς διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών.

Ο Κ. Οζερσάϊ είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα γίνει διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα και πως στο τέλος της ημέρας, το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

«Εάν θέλουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, οι συνομιλητές των Ε/κ δεν είναι η Τουρκία, πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι οι Τ/κ και αυτούς θα πρέπει να πείσουν», είπε.
Σε ερώτηση, αν στο μέλλον τέτοιου είδους επισκέψεις θα συμβαίνουν πιο συχνά, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ είπε πως αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, αλλά είναι πολύ σημαντικό και στο μέλλον αυτές οι επισκέψεις να πραγματοποιούνται σε ισότιμο επίπεδο.