Τα 4 υπουργεία φιλέτα, το βαθύ λαρύγγι που ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ και το όνειρο του Φάμελλου

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Τα 4 υπουργεία φιλέτα, το βαθύ λαρύγγι που ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ και το όνειρο του Φάμελλου
11'

Τα 4 υπουργεία φιλέτα, το βαθύ λαρύγγι που ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ και το όνειρο του Φάμελλου

•Δεν σας κρύβω ότι από την ώρα που ξεκίνησε η σεναριολογία του ανασχηματισμού το σύστημα έχει κρασάρει. Το λέω «επιστημονικά» για να ακούγεται πιο γλυκό. Επί της ουσίας έχουν παγώσει τα πάντα. Οι υπουργοί περιμένουν να μάθουν αν αύριο θα είναι στα πόστα τους. Ο μέγας χαμός γίνεται βέβαια με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που αναμένεται να σπάσει στα δύο και μάλλον το Μεταφορών είναι κόκκινο πανί για όλους με δεδομένη την οργή των Τεμπών. Αντίθετα τα υπουργεία φιλέτα είναι το Ναυτιλίας, το Ενέργειας, το Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για τα δύο πρώτα, σφάζονται παλικάρια... Οι γαλάζιοι βουλευτές βάζουν λυτούς και δεμένους για να πάρουν τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Δεν θα πάει μακριά η αγωνία του ανασχηματισμού.

•Στο ΠΑΣΟΚ πάντως δεν βλέπω να καίγονται τόσο για τα Τέμπη διότι άρχισαν πάλι οι κόντρες με τα εσωκομματικά τους. Ανδρουλάκης και Δούκας έγιναν μαλλιά κουβάρια για το συνέδριο του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ψάχνει λέει να βρει ποιος είναι βαθύ λαρύγγι και κάνει διαρροές στους δημοσιογράφους μέσα από τις συνεδριάσεις. Αν τον βρει λέει θα γίνει... χαμός. Λες και δεν ξέρει...

•Ο Φάμελλος μη έχοντας άλλη επιλογή ονειρεύεται συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι η Όλγα του χάλασε το προξενιό και από την Χαριλάου Τρικούπη διαρρέουν ότι... σχόλασε ο γάμος.

Ο πονηρός Σταθόπουλος

Τελικά εκεί στην Nova όπως ήταν αναμενόμενο οι Άραβες την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια και απέσυραν το ενδιαφέρον. Προφανώς είδαν πράγματα που δεν τους άρεσαν και ιδιαίτερα και απέφυγαν να δώσουν τα λεφτά τους και να μπλέξουν. Βέβαια τα πράγματα αρχίζουν και πιέζουν καθώς η BC Partners θέλει να φύγει από το μετοχικό κεφάλαιο και οι Σέρβοι εταίροι δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων οπότε λόγω ανάγκης πρέπει να βρουν τα λεφτά και να αγοράσουν το ποσοστό του Νίκου Σταθόπουλου.

Πάντως επειδή ο Νίκος Σταθόπουλος δεν είναι τυχαία περίπτωση το περασμένο καλοκαίρι στο περιθώριο του συνεδρίου Mergers & Acquisitions Summit, έλεγε πως υπάρχει εκτίμηση για διψήφιο αριθμό μη δεσμευτικών προσφορών. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν συνέβη όπως και δεν είδαμε τις πολλέςδεσμευτικές προσφορές όπως μας έλεγαν το περασμένο καλοκαίρι και ενώ κοντεύει να φτάσει το επόμενο. Βέβαια τότε ο κ. Σταθόπουλος λειτουργώντας «πονηρά» είχε τον πήχη για την υλοποίηση του deal aσε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ (8 φορές τα EBITDA). Και τώρα έρχεται η ώρα που με τέτοιο πήχη θα πρέπει η United να ψάξει να βρει τα 4 δις ευρώ για να φύγει η BC Partners. Βέβαια έχει μπροστά της την πώληση της Telemach στο Μαυροβούνιο που όσο να είναι θα της αποφέρει έσοδα ώστε στη συνέχεια να βγει και στις αγορές ή να πάει στις τράπεζες να σηκώσει δάνειο για να αγοράσει το ποσοστό της BC Partners. Βέβαια αν αποκτήσει το 100% της Nova το ερώτημα είναι τι θα κάνει. Θα μείνει ή θα περιμένει να βρει αγοραστή και να πουλήσει το σύνολο της εταιρίας. Πάντως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών δεν είναι και πολύ στα πάνω τους ενώ μην ξεχνάμε ότι μπορεί να φυτρώσει στη λιανική και η ΔΕΗ και να τρέχουν και να μην φτάνουν.

Δεν κάνουν και … πάρτι

Δεν πρέπει να κάνουν και πάρτι στον όμιλο Τιτάν μετά τον προσδιορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών καθώς ναι μεν η τιμή διάθεσης δεν διαμορφώθηκε στο χαμηλό του εύρους (15-18 δολάρια) αλλά στα 16 δολάρια. Έτσι εφ όσον όλα πάνε καλά με τη διάθεση των μετοχών για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η αμερικάνικη θυγατρική θα βάλει στο ταμείο της 144 εκ δολάρια με τη διάθεση 9 εκ μετοχών. Η Titan International από την πλευρά της θα εισπράξει 240 εκ δολάρια με διάθεση 15 εκ μετοχών και αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση μπορεί να δώσει άλλα 3,6 μετοχές και να εισπράξει άλλα 57,6 εκ δολάρια με αποτέλεμσα το σύνολο των εσόδων της να ανέλθει κοντά 300 εκ δολάρια. Από ότι φαίνεται από τη στρατηγική που ακολουθήθηκε δόθηκε έμφαση στα χρήματα που θα εισπράξει ο μέτοχος της Titan America έναντι της ίδιας της εταιρίας. Και τα χρήματα αυτά στο τέλος της ημέρας θα τα καρπωθούν σε έναν βαθμό οι μέτοχοι της μητρικής Τιτάν καθώς η εταιρία έχει υποσχεθεί αύξηση ανταμοιβής των μετοχών από την εισαγωγή της Titan America..

Το φιλολογικό και το πραγματικό ενδιαφέρον

Έχουμε την αίσθηση ότι παρά τα περί αντιθέτου φημολογούμενα το ενδιαφέρον άλλων ασφαλιστικών για την Εθνική Ασφαλιστική διοχετεύτηκε απλά για να γίνει κουβέντα και δεν ήταν ουσιαστικό. Άλλωστε δεν είναι και εύκολο να χτυπήσει κάποιος την πρόταση της Πειραιώς που είναι γαλαντόμα εκ πρώτης όψεως αλλά έχει το σκοπό της. Και ο σκοπός είναι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες, asset και wealth management. Και αυτή την αύξηση είναι δεδομένο πως μπορεί να την φέρει η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Από την άλλη πλευρά η Εθνική έχουμε την αίσθηση ότι θα ήθελε να αποκτήσει την εταιρία αλλά η τιμή στην οποία την πούλησε προ τριετίας δεν δίνει πολλές επιλογές. Πάντως στο όλο σκηνικό που διαμορφώνεται έχει ιδιαίτερη σημασία πως θα αποτυπωθεί η συμφωνία που υπάρχει στο bancassurance με την Εθνική και η υποχρέωση καταβολής συγκεκριμένων ποσών. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το 20% που κρατά το CVC να έχει το σκοπό του. Κατά τα λοιπά η αύξηση των μεγεθών του ομίλου Πειραιώς από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποτυπωθεί το 2026 καθώς το deal για να ολοκληρωθεί χρειάζεται χρόνο ακόμα και αν η τελική συμφωνία έλθει σήμερα το πρωί.

Το χέρι του Θεού

Πάντως εδώ που τα λέμε μια χαρά την έχει βγάλει στις πωλήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής το CVC. Λες και έχουν οι άνθρωποι το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Λες και κάθε φορά που θέλουν να πουλήσουν ένα μαγικό χέρι εμφανίζει τους αγοραστές. Αυτό το μαγικό χέρι πάντως ψάχνουμε να το βρούμε μήπως και βοηθήσει και άλλους πωλητές. Βέβαια τα δύσκολα τώρα θα αρχίσουν γιατί πουλήθηκαν τα καλά κομμάτια αν και όχι στο σύνολό τους και έχουν αρχίσει να μένουν τα υπόλοιπα. Εκεί θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο το μαγικό χέρι του θεού θα βοηθήσει στις πωλήσεις αλλά Μαραντόνα στο περίφημο ματς με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986.

Η δύσκολη άσκηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του ομίλου Μυτιληναίος για την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το στοίχημα όμως δεν είναι η εισαγωγή αλλά και η είσοδος στον FTSE 100 η οποία παραμένει μια δύσκολη άσκηση. Στο πλαίσιο αυτό και κινήσεις σε επίπεδο επιχειρηματικό ετοιμάζονται αλλά και εντατικές παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές ειδικά μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του 2024 η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Στόχος παραμένει η είσοδος εντός του 2025 αλλά έχουμε την αίσθηση ότι αν δεν εξασφαλιστεί η είσοδος στον FTSE 100 που θεωρείται αφετηρία απογείωσης της εταιρίας μπορεί και να υπάρξει καθυστέρηση.

Trendy αναχρηματοδοτήσεις

Σε χρηματοοικονομικές τακτοποιήσεις προέβη η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ προκειμένου να μειώσει τα χρηματοοικονομικά κόστη. Έλαβε δύο ομολογιακά 9 και 4 εκ ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει με το πρώτο κοινοπρακτικό και να έχει χαμηλότερο κόστος στο νέο δάνειο και με το δεύτερο να περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαια κίνησης. Βέβαια η εταιρία ξέχασε να πει ποιο είναι το όφελος αλλά αυτό δεν έχει σημασία όταν δεν το κάνουν πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από αυτήν εταιρίες με την «άδεια» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πάντως με αυτά και με αυτά οι συζητήσεις για είσοδο στρατηγικού επενδυτή καλούν κρατούν. Και δεν μιλάμε μόνο για το fund του Νίκου Καραμούζη καθώς τα γαλακτοκομικά έχουν αρχίσει να γίνονται trendy.

Περίεργα πράγματα

Βλέπουμε πραγματικά με την έναρξη της χρονιάς τις αναλύσεις που εκδίδουν οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες και τις συστάσεις που κάνουν. Και διαπιστώνουμε ξανά ένα περίεργο πράγμα. Μόνο συστάσεις για αγορές άντε και καμία σπανίως για διακράτηση. Και αναρωτιόμαστε. Είναι όλες οι μετοχές αυτές που παρακολουθούν οι εταιρίες τόσο ελκυστικές που δεν υπάρχει καμία που να συστήσουν πώληση ή το δούλεμα από τις καλές μας χρηματιστηριακές είναι κανονικό; Και μιλάμε για κανονικό δούλεμα στους επενδυτές των οποίων πρέπει να σκέφτονται και το συμφέρον αν θέλουν να τους έχουν πελάτες και όχι να ψάχνουν για καμία δουλίτσα από μεγάλες εισηγμένες λιβανίζοντάς τες. Με αυτά και με άλλα πολλά δεν είναι καθόλου παράλογο που οι ιδιώτες επενδυτές στο Χρηματιστήριο είναι είδος προς εξαφάνιση και περασμένων ηλικιών που έχουν τη … συνήθεια.

Ζόρια υποχρεώσεων

Μιας και ο λόγος για χρηματιστηριακές εταιρίες μαθαίνω ότι έχουν πάθει έναν πανικό τις τελευταίες ημέρες γιατί κατάλαβαν ότι πλέον έχουν υποχρεώσεις που δεν είχαν. Με το νόμο που ψηφίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα ESG πέρασε και διάταξη που τις καθιστά σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις στο επίπεδο των εισηγμένων εταιριών. Μόνο που οι περισσότερες δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αν δεν υπάρξει αλλαγή μπορεί να οδηγηθούν και σε λουκέτο. Τώρα αν θα τους σώσει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς στην οποία ακούγεται ότι απευθύνθηκαν θα σας γελάσω. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης πάντως δεν πήγαν να διαμαρτυρηθούν ούτε στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν μπορούν ή δεν θέλουν γιατί φοβούνται ότι θα εκτεθούν;

Θέμα απεικόνισης ή …;

Αναγνώστης μας μετέφερε μια αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία. Πήγε λοιπόν να κάνει μια συναλλαγή μεταφοράς χρημάτων από την Alpha Bank σε άλλη τράπεζα και ζήτησε να χρεωθεί εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Πράγματι το ποσό που επιβαρύνθηκε ήταν 1 ευρώ δηλαδή μισό ευρώ για τα δικά του έξοδα και άλλο μισό ευρώ για τα έξοδα της τράπεζας υποδοχής. Όμως στην ανάλυση της συναλλαγής που έλαβε από την τράπεζα εμφανιζόταν προμήθεια μηδέν και μόνο το συνολικό ποσό χρέωσης με το 1 ευρώ να συμπεριλαμβάνεται. Και το ερώτημα είναι αν είναι θέμα ορθής απεικόνισης ενός εσόδου που εισπράττουν οι τράπεζες ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Η επόμενη κίνηση

Ως γνωστόν την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξανδρος Εξάρχου χτύπησε το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ. Από όσα ανέφερε στο περιθώριο της εκδήλωσης μιλώντας με δημοσιογράφους κρατάμε το ενδιαφέρον για τον κλάδο των Παραχωρήσεων. Και αυτό το μεταφράζουμε ως προετοιμασία να αποκτήσει ο όμιλος παραχωρήσεις που θα του εξασφαλίζουν σταθερό έσοδο τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το ένα «θαύμα» πάνω στο άλλο

Τελικά το έκανε το θαύμα της η Φουρλής. Πούλησε όσο όσο μετοχές της Trade Estates για να ξεκλειδώσει αξία όπως έλεγε ατύπως και για να μειώσει το δανεισμό όπως έλεγε εντύπως. Το ότι αισθάνονται κορόιδα οι μέτοχοι που είχαν λάβει στις δημόσιες εγγραφές μετοχές με τιμή 1,92 ευρώ και τώρα ο όμιλος πούλησε στο 1,5 ευρώ είναι μια λεπτομέρεια. Όπως λεπτομέρεια είναι οι ζημιές που θα γράψουν οι εταιρίες του ομίλου που πούλησαν τις μετοχές. Μια ακόμα όμως μεγαλύτερη λεπτομέρεια είναι ότι οι ιδιώτες μέτοχοι δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν μετοχές στο 1,5 ευρώ όπως επίσης και κάποια Αμοιβαία που είχαν «βάλει πλάτη» με το ζόρι στην δημόσια εγγραφή. Τα Αμοιβαία δεν αποκλείουμε με τα νεύρα που έχουν οι διαχειριστές τους να βρέξουν χαρτιά με την πρώτη ευκαιρία που θα σηκώσει κεφάλι η μετοχή...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή