ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις: Από την Black Friday στον... Μαύρο Νοέμβριο - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Εκπτώσεις: Από την Black Friday στον... Μαύρο Νοέμβριο - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Εκπτώσεις: Πώς ένας μήνας έγινε στήριγμα για το εμπόριο

Από ταψιά, ηλεκτρικές σκούπες νέας τεχνολογίας, ασφάλειες αυτοκινήτων και σκυλοτροφές μέχρι αεροπορικά εισιτήρια, 75άρες τηλεοράσεις, κινητά, ψησταριές, περιποίηση νυχιών και κουβέρτες, οι «μαύρες» προσφορές έχουν κατακλύσει τα φυσικά και online καταστήματα, με όλο το λιανεμπόριο να ζει σε ρυθμούς Black Friday ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αν και η «Μαύρη Παρασκευή» αργεί ακόμη, αφού εορτάζεται παραδοσιακά την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου (24/11 φέτος), το σχετικό νέο εκπτωτικό event για την ελληνική αγορά έχει μετατραπεί σε μια άτυπη εκπτωτική περίοδο που μπήκε «σφήνα» μεταξύ των δυο θεσμοθετημένων περιόδων εκπτώσεων.

Ειδικά από πέρσι, όταν ύστερα από πολλά χρόνια τα καταστήματα έμειναν χωρίς ενδιάμεσες εκπτώσεις, η Black Friday, η οποία έχει μετατραπεί σε Black November, πήρε επαξίως τη θέση του παρωχημένου θεσμού των Mid Season Sales.

Βέβαια, οι μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης, καθώς και οι πολυεθνικές αλυσίδες ρούχων και καλλυντικών δεν αφήνουν ούτε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Φρένο στις πωλήσεις

Όπως αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ήδη τον φετινό Σεπτέμβριο , αλλά κυρίως τον Οκτώβριο, λόγω των υψηλών τιμών στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες η ζήτηση στο retail κινείται πτωτικά, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Την ίδια ώρα ούτε και ο καιρός είναι σύμμαχος των εμπόρων. Η συνέχιση της καλοκαιρίας έχει βάλει φρένο στις πωλήσεις των χειμερινών ειδών παρά τις προσφορές που κάνουν τα εμπορικά καταστήματα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης όγκου πωλήσεων της λιανικής καταγράφει για τον Αύγουστο μείωση κατά 3,6% συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο Ιουλίου (-3,4%). Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις στο κατακαλόκαιρο ενσωματώνουν και ένα μέρος από την κατανάλωση του τουρισμού, ο οποίος στοχεύει φέτος σε ένα ρεκόρ εισπράξεων της τάξης των 20 δισ. ευρώ.

Η νέα μαύρη εκπτωτική περίοδο θα τραβήξει έως το τέλος του μήνα, καθώς τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου είναι η Cyber Monday, με τις εμπορικές επιχειρήσεις να διατηρούν υψηλές προσδοκίες.

Ηλεκτρονικές πωλήσεις

Οι διαδικτυακές αγορές κερδίζουν δυναμική, καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι καταναλωτές θα επιλέξουν ψηφιακές αγορές αντί για επισκέψεις σε φυσικά καταστήματα, αποτυπώνοντας μια ουσιαστική αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά.

Οι προσφορές/εκπτώσεις και η δωρεάν αποστολή είναι οι κρισιμότεροι παράγοντες για τους καταναλωτές, όταν επιλέγουν πού να ψωνίσουν, ενώ η διαθεσιμότητα των προϊόντων, οι πολιτικές επιστροφών/ανταλλαγής, η γρήγορη αποστολή και οι διαδικτυακές κριτικές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο