ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκύκλιος του Υπ.Οικ. για το μπάχαλο με τον ΦΠΑ στην εστίαση

Εγκύκλιος του Υπ.Οικ. για το μπάχαλο με τον ΦΠΑ στην εστίαση

Μπάχαλο έχει προκαλέσει το Υπουργείο Οικονομικών με τις εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Θα ισχύσει σε καφενεία, καφετέριες, ψητοπωλεία, εστιατόρια. Στο 23% παραμένει ο ΦΠΑ σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης όπου πωλείται αλκοόλ.

Εν ολίγοις, το μέτρο στην σύλληψή του θυμίζει το μπέρδεμα με τους προηγούμενους «φωστήρες» του ίδιου Υπουργείου που έβαζαν άλλο φόρο στην μπουγάτσα με κρέμα άλλη με τυρί, άλλη στο κρουασάν με ζαμπόν-τυρί και άλλη με σοκολάτα και άλλη άμα το τρώγαμε με χαρτοπετσέτα, το ένα πόδι διπλωμένο και το δεξί χέρι στην ανάταση...

Μετά από το μπάχαλο που προκάλεσε λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13% από το 23% που είναι σήμερα.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα ισχύσει από την Πέμπτη, 1η Αυγούστου και θα εφαρμοστεί πολιτικά τους πέντε μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του έτους.

Όπως προκύπτει από τις νέες οδηγίες, η μείωση ΦΠΑ σαφώς δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά πολλών ταχυτήτων, με συνέπεια οι καταναλωτές να πρέπει να ελέγχουν διπλά το πού θα πληρώνουν ΦΠΑ 13% και πού 23%, δηλαδή για 10-15 λεπτά λιγότερα στο σουβλάκι να πρέπει να υποστούν ίλιγγο.

Με την απόφαση, από την Πέμπτη θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 13%, από 23% που ισχύει σήμερα:

- Η παροχή υπηρεσιών εστίασης (σερβιριζόμενο φαγητό) σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις. Εξαιρούνται από τη μείωση ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών γενικώς.

- Η παράδοση φαγητών για επιτόπια κατανάλωση («στο πόδι») από εστιατόρια, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, τυροπιτάδικα, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, παγωτατζίδικα κλπ. Περιλαμβάνεται επίσης και η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, όπως νερό (αεριούχο η μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.

- Η τροφοδοσία (catering) εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού αλλά συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες, έστω και αν παρέχονται στο χώρο του πελάτη και όχι εντός της επιχείρησης.

- Η παραλαβή σε πακέτο (take away) από το κατάστημα ή παράδοσης στο χώρο του πελάτη (delivery), αλλά μόνο για μαγειρεμένα φαγητά, σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες, σνακς κλπ. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, χρεώνεται με ΦΠΑ 23% η διανομή και των μη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή νερού, ροφημάτων, αναψυκτικών κλπ.

- Το φαγητό από τα ξενοδοχεία σε εστιατόρια ή και στο δωμάτιο, είτε σερβίρεται είτε παραλαμβάνεται με self service. Η μείωση αφορά και στα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός αν αυτά διατίθενται σε μίνι μπαρ μέσα στο δωμάτιο.
Στα τουριστικά πακέτα των ξενοδοχείων ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επιβάλλεται ως εξής:

- Για διαμονή με πρωινό: στο 5% της αξίας του πακέτου διαμονής
- Για διαμονή μη ημιδιατροφή: στο 15% της αξίας του πακέτου
- Για διαμονή με πλήρη διατροφή: στο 25% της αξίας του πακέτου

Για διαμονή όμως με το σύστημα «πλήρους παροχής» (που περιλαμβάνει πχ και ομπρέλες, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5% στο 65% της αξίας του πακέτου, ΦΠΑ 13% στο 25% της αξίας του πακέτου και 23% στο υπόλοιπο 10% της αξίας του πακέτου.

Πατήστε εδώ και διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών. Το συνιστούμε ιδιαίτερα σε επαγγελματίες μαζί με ηρεμιστικά!