Στο 80% προσδοκάται η συμμετοχή στο ελληνικό «κούρεμα»

Στο 80% προσδοκάται η συμμετοχή στο ελληνικό «κούρεμα»

Σε ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 80% προσβλέπουν στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες ως προς το νέο PSI που ξεκινάει άμεσα με αντικείμενο τη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους.

Το ποσοστό – στόχος προκύπτει από τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων, που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και βεβαίως του συλλογικού τους εκπροσώπου, του IIF.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πραγματοποίησε και το ταξίδι – αστραπή στην Αθήνα ο επικεφαλής της διεθνούς των τραπεζιτών κ. Τσάρλς Νταλάρα, την περασμένη Τρίτη το βράδυ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 Ο κ. Νταλάρα μετέφερε στην Αθήνα τα πρώτα θετικά δείγματα που προκύπτουν από τις επαφές, τα οποία επιτρέπουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους να αισιοδοξούν για την τελική κατάληξη του εγχειρήματος, αυτή τη φορά.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ήδη πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περάσει στους ισολογισμούς 9μηνου τις επιπτώσεις από τη συμμετοχή τους στο haircut, κατά 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, σε αυτή της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, το «κούρεμα» έφτασε να γίνεται με συντελεστή 60%.

Μολονότι δεν θα το περίμενε κανείς, προς το παρόν, προσπάθεια αποφυγής των συνεπειών από το haircut κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν, παίζοντας καθυστερήσεις, να μεταφέρουν για το 2012, τις επιπτώσεις από τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα».

Δικαιολογούνται πάντως από το γεγονός ότι οι δυνατότητές τους να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους, λόγω αυτής της εξέλιξης, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία κι ακούει στο όνομα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…