ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Σε… παύση η χώρα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Τι ανοίγει μέχρι τα Χριστούγεννα

Lockdown: Σε… παύση η χώρα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Τι ανοίγει μέχρι τα Χριστούγεννα

Lockdown: Με πολύ προσεκτικά βήματα επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το άνοιγμα της Οικονομίας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ψάχνοντας την χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στις ανάγκες της αγοράς.

Το lockdown πήρε παράταση μέχρι 14 Δεκεμβρίου και όλα δείχνουν πως το «ξεκλείδωμα» της χώρας θα γίνει με αργά βήματα, καθώς η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική σε υψηλά επίπεδα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ενισχύει τις ανησυχίες ότι η άρση των περιορισμών θα δυσκολέψει την αποσυμπίεση του ΕΣΥ και θα οδηγήσει σε νέα διασπορά του κορονοϊού. Σημειώνεται πως και χθες Πέμπτη (3/12) κατεγράφησαν 100 θάνατοι, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στους διασωληνωμένους, που έφτασαν τους 622.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν, επομένως «το σταδιακό άνοιγμα απομακρύνεται χρονικά και παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου».

«Θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα, θα ακούσουμε την εισήγηση των λοιμωξιολόγων και ενδεχομένως θα υπάρχουν την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», σημείωσε ο κ. Πέτσας, ενώ ξεκαθάρισε: «Πάμε πολύ προσεκτικά. Θα ανοίξουμε αρχικά μόνο τα εποχικά είδη και θα περιμένουμε να δούμε σαφή σημεία αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και πίεσης στο ΕΣΥ, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση».

Σχολεία: Κατηγορηματικό όχι από την επιτροπή λοιμωξιολόγων

Ο κρίσιμος παράγοντας για την επάνοδο στην κανονικότητα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογεί καθημερινά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Τα στοιχεία που μελετούν ενδελεχώς οι ειδικοί είναι τα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια, δείκτης θετικότητας και ο ρυθμός αύξησης των διασωληνωμένων.

Οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι από το γεγονός ότι παρά το lockdown, τα νούμερα δεν πέφτουν. Και γι’ αυτό έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό το άνοιγμα να γίνει με πολύ περιορισμένο τρόπο και μόνο όπου είναι απαραίτητο.

Την ίδια ώρα κατηγορηματικά αρνητική στο άνοιγμα των σχολείων είναι η επιτροπή του Υπ. Υγείας, η οποία ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη συνεδρίασή της, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Ο λόγος φαίνεται ότι να ελεγχθούν καλύτερα οι μετακινήσεις των γονέων και να παραμείνει χαμηλά η κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα συζητήσει εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία από Ιανουάριο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η πανδημία, δεύτερος το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, και τρίτος ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια.

Τι θα ανοίξει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και τι από τις 14 Δεκεμβρίου

Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα πώλησης αμιγώς Χριστουγεννιάτικων εποχιακών ειδών, που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Από την ίδια μέρα θα επιτρέπεται και η πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Τα επόμενα που θα ανοίξουν είναι τα κομμωτήρια και τα μικρά εμπορικά καταστήματα αλλά ακόμα οι αποφάσεις δεν έχουν «κλειδώσει».

Για την εστίαση, οι εισηγήσεις των ειδικών και η πρόταση των επαγγελματιών είναι να μην ανοίξει μέχρι τις γιορτές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κλειστά θα παραμείνουν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος πριν από τα Χριστούγεννα

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν:

• καταστήματα με εποχικά είδη – Χριστουγεννιάτικα είδη

• τμήματα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν εποχικά προϊόντα

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να:

• Λήξει η νέα παράταση του απαγορευτικού

και να πάρουν «πράσινο φως»

• Κομμωτήρια

Κλειστά την περίοδο των γιορτών

• Τα σχολεία όλων των βαθμίδων

• Μπαρ

• Κέντρα Διασκέδασης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει