ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για τα νέα μέτρα σε εμπόριο - εστίαση και την εξαίρεση της εκκλησίας

αντιπαράθεση εκκλησία μέτρα
Αντιπαράθεση για τα νέα μέτρα και την εκκλησία.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Το θέμα της εξαίρεσης της εκκλησίας από τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους μη εμβολιασμένους προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εξαπολύουν εκατέρωθεν «πυρά».

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου θα ισχύσουν τα ακόλουθα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους:

  • Υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ (PCR ή rapid τεστ) την εβδομάδα για όλους τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, με δικό τους κόστος.
  • Αρνητικό rapid test για μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες). Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.

Παράλληλα ο υπ. Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους.

Ενημέρωσε δε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και τις επιχειρήσεις να κλείνουν για 15 μέρες. Παράλληλα εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Τέλος θα υπάρξει ποινή και στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Τσίπρας: Τροπολογία για τεστ και στις εκκλησίες - Όλοι μετράμε νεκρούς και ο Μητσοτάκης ψήφους

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού και των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Πλεύρη – Γεωργιάδη, είναι πλέον φανερό ότι ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να διαχειριστεί την πανδημία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών. Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη», σημείωσε στη συνέχεια, επαναφέροντας τη πρόταση του για τον διορισμό νέας επιτροπής ειδικών, που θα έχουν τη πλήρη εμπιστοσύνη όλων των κομμάτων.

«Αν δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος για δύσκολες αποφάσεις, επαναφέρω την πρότασή μου: να ορίσουμε μια ολιγομελή επιτροπή από υψηλού κύρους επιστήμονες να μας υποδείξουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και να τα αποδεχθούμε όλοι», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σήμερα «τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

Τέλος, στρέφοντας ξανά τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλήγει: «την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, είναι αδιανόητο αυτός να μετράει ψήφους».

Μητσοτάκης: Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα για την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση πέρσι τις έκλεισε και το 2020 δεν κάναμε Πάσχα.

«Ο κ. Τσίπρας αφού με πέρασε γενεές δεκατέσσερις και με κατηγόρησε για όλα τα στραβά στην πανδημία, έκανε μια πρόταση για την υποχρεωτικότητα του τεστ, του πιστοποιητικού στις εκκλησίες. Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει», συνέχισε αναφέροντας πως υπάρχει ζήτημα πολιτικοποίησης της πανδημίας και έκανε λόγο για παιχνίδι προς άγρα ψήφων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στην είσοδο στις εκκλησίες πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς και πως αν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα ήταν διατεθειμένος να το συζητήσει.

Απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: Προσεγγίζει την πανδημία με όρους ψήφων και πολιτικού κόστους

Ολόκληρη η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Από τη δήλωσή του κ. Τσίπρα προκύπτει ότι η μόνη του διαφωνία με τα μέτρα της κυβέρνησης αφορά τους πολίτες που συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές, εν γένει. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της κυβέρνησης, όταν κρίθηκε απαραίτητο, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία έκλεισαν οι ναοί για τους πιστούς, ενώ σήμερα είναι υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος για ανεμβολίαστους ιερείς και ιεροψάλτες.

Για το σύνολο των πολιτών υπάρχει η υποχρέωση χρήσης μάσκας τήρησης αποστάσεων, ό,τι ακριβώς δηλαδή ισχύει για την πρόσβαση σε φαρμακεία και καταστήματα προμήθειας τροφίμων.

Ο κ. Τσίπρας προτείνει επιπλέον περιορισμούς για αυτές τις δραστηριότητες; Πως ακριβώς το εννοεί; Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις, ο κ. Τσίπρας έλεγε συνεχώς «όχι», κλείνοντας με νόημα το μάτι στους αντιεμβολιαστές.

Όταν λοιπόν ο κ. Τσίπρας προσεγγίζει την πανδημία με όρους ψήφων και πολιτικού κόστους όλοι καταλαβαίνουν ότι συνομιλεί με τον καθρέφτη του. Όσο για τον διαχωρισμό των επιστημόνων σε κοινής ή μη κοινής κομματικής αποδοχής, για μας είναι ξεκάθαρο ότι η επιστημοσύνη κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα όχι από κόμματα».

Γεωργιάδης: Να σταματήσουν να «γκρινιάζουν» οι έμποροι - Εμμένει στη θέση του για την εκκλησία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις για τα νέα μέτρα, απάντησε ότι «η εκκλησία δεν μπορεί να εξισώνεται με το εμπόριο», καθώς και ότι πρέπει «να σταματήσουν να γκρινιάζουν», εκείνοι που γκρινιάζουν.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «Το να κάνεις ένα σκανάρισμα το free pass ή το rapid test δεν είναι τίποτα τρομερό, δεν είναι σπουδαία επιβάρυνση», καλώντας μάλιστα τους εμπόρους να σταματήσουν να «γκρινιάζουν».

Και πρόσθεσε ότι «Αν θέλουν να έχουμε πάλι γιορτές με click away να μην πάρουμε κανένα μέτρο. Αν δεν το θέλουν, και φαντάζομαι δεν το θέλει κανείς, πρέπει να πάρουμε μέτρα. Λιγότερη γκρίνια και καλύτερη διάθεση».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι στην αρχή που θεσμοθετήθηκε το click away οι έμποροι «έλεγαν ότι θα τους καταστρέψει», τα στοιχεία έδειξαν ότι όλος ο κλάδος του εμπορίου κινήθηκε κανονικά.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα μέτρα, δε θα έχουν καμία επίπτωση στο εμπόριο. Το λιανικό εμπόριο τους τελευταίους μήνες πάει από το καλό στο καλύτερο. Όποιος έμπορος δεν το παραδεχτείτε, λέει ψέματα», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε «καλή διάθεση» από τους καταστηματάρχες.

«Να σταματήσει η γκρίνια. Όλη μέρα δουλεύουμε για να λύσουμε τα προβλήματα. Η περισσότερη γκρίνια βλάπτει περισσότερα το εμπόριο από τα μέτρα αυτά καθαυτά», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, λέγοντας ότι «Είναι το ίδιο πράγμα η εκκλησία με τον έμπορο; Είναι ίσης ηθικής αξίας ο χώρος του εμπορίου και ο χώρος της λατρείας; Εγώ ο ίδιος δεν το θεωρώ ίδιο. Όπως λέμε ότι δε βάζουμε όρους στα σουπερμάρκετ, έτσι λέμε ότι δε θα τους στερήσουμε και την πνευματική τους τροφή. Απορώ ακόμα που το συζητάμε, εκτός και αν έχουμε γίνει όλοι άπιστοι».

«Είναι αποτέλεσμα της γνωστής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά του χριστιανισμού και της εκκλησίας και είναι βαθιά υποκριτική. Ο Τσίπρας δεν είναι σοβαρός» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πίστη είναι εξέχουσα έκφραση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι το ίδιο με την εμπορική δραστηριότητα, δεν μπορεί να γίνεται η εξίσωση, είναι βλάσφημη».

«Η Εκκλησία τηρεί την τάξη» τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι με αφορμή την έξαρση της πανδημίας

Με αφορμή όσα λέγονται περί της μη τήρησης επαρκών μέτρων για την προστασία και την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού από πλευράς της Εκκλησίας, εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολίαζαν πως η Εκκλησία της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας αναχαίτισης της νόσου έλαβε όλα τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα έτσι ώστε να μην προκληθεί ουδένα πρόβλημα στον πιστό λαό της.

«Η Εκκλησία τηρεί την τάξη», επισημαίνουν. Εξάλλου, στο σημερινό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τονίζεται σχετικά ότι «Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος, πέρα από τις γραπτές Εγκυκλίους και οδηγίες Της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς Της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορονοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Λάσκος - Η επιθυμία της οικογένειάς του (pics)

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχεται ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη - Θα επηρεάσει τη χώρα μας; (vid)

Τουρκία: Θα «ρίξει» τον Ερντογάν η παραπαίουσα οικονομία μετά από 19 χρόνια;