ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης από το Ριάντ: «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα για την επίλυση του Μεσανατολικού»

Γεραπετρίτης από το Ριάντ: «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα για την επίλυση του Μεσανατολικού»
TWITTER.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην “αιχμή του δόρατος” σε ό,τι αφορά τον διπλωματικό μαραθώνιο για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή», μιλώντας από το Ριάντ.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, στην «αιχμή του δόρατος» σε ό,τι αφορά τον διπλωματικό μαραθώνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μία σύντομη λύση στο Μεσανατολικό, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε πως τα επόμενα βήματα αφορούν επισκέψεις, στο εγγύς μέλλον, στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, δύο χώρες οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στη διπλωματική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού, όπως και με την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε με σαφήνεια ότι «η Ελλάδα με συνέπεια, συνοχή, σοβαρότητα, το διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει, θα είναι παρούσα στις εξελίξεις με έναν τρόπο δημιουργικό, ώστε όχι μόνο να έχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται διαρκώς και να είναι βιώσιμη, αλλά επιπλέον να αρχίσουμε τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίον θα επιλυθεί η κρίση του Μεσανατολικού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Αναφερθείς στην επίσκεψη στο Ριάντ, σημείωσε πως αυτή εδράζεται στις εξαιρετικά καλές διμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις και το μείζον ζήτημα του Μεσανατολικού.

«Σε αυτήν την περίπτωση, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τα επόμενα βήματα, να δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα εδραιώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, που θα πρέπει να παρέχεται με τρόπο διαρκή, καθώς επίσης να συζητήσουμε και για την επόμενη μέρα στο Μεσανατολικό», υπογράμμισε.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας θα παρευρεθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα την 22α Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση.

Σχετικές ειδήσεις