ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστέλλονται και επανεξετάζονται όλα τα έργα ΣΔΙΤ

Αναστέλλονται και επανεξετάζονται όλα τα έργα ΣΔΙΤ

Αναστέλλονται και επανεξετάζονται όλα τα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, μέχρι να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές που θέτει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Αυτό δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, διευκρινίζοντας ότι αν κάποιος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης αποφασίσει να υπογράψει τη Σύμβαση που έχει προχωρήσει, όπως π.χ. συμβαίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου η υπογραφή του ΣΔΙΤ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, τότε θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του Νέου Εθνικού Σχεδίου που είναι σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη «η πρωτοβουλία του νέου σχεδιασμού σηματοδοτεί ανατροπή των ακολουθούμενων μέχρι σήμερα πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον 10ετίας. Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι να μας κατευθύνει προς μια οικονομία και μια κοινωνία με μηδενικά απόβλητα, μια κοινωνία που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ Ευάγγελος Καπετάνιος, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ.

Το νέο ΕΣΔΑ δίνει έμφαση στους Δήμους, οι οποίοι αποκτούν κεντρικό και αυτόνομο ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων τους, με στόχο να επωφεληθούν οι ίδιοι από τη διαχείρισή τους.

Θέματα επεξεργασίας αποβλήτων, η επεξεργασία ιλύος εγκαταστάσεων αστικών λυμάτων, η διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, ιδιαίτερα των επικινδύνων, η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων, η αξιοποίησή τους στο φως των νέων τεχνολογιών και αναγκών συμπεριλαμβάνονται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Υπουργός Αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι «ο σύγχρονος κόσμος προχωρεί σε μια Ευρώπη της Ανακύκλωσης και σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων. Εγκαταλείποντας το αδιέξοδο αναπτυξιακό γραμμικό μοντέλο μιας ανάπτυξης βασισμένης στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων, αγαθών και ενέργειας, στρεφόμαστε στην κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας.

Η κυκλική οικονομία δεν έχει διεισδύσει επαρκώς στην Ελλάδα γιατί κάποιοι κερδίζουν από τη διαχείριση αποβλήτων, σημείωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Γ. Τσιρώνης, τονίζοντας ότι " ή η αξία αυτή θα επιστρέψει στον πολίτη ή θα καταλήξει στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων" . "Για να ανατραπεί μια κατάσταση πρέπει να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή, με το νέο ΕΣΔΑ θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, ενώ ο τζίρος από την ανακύκλωση, στην οποία θα δοθεί έμφαση, θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ στην πενταετία.

M. Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις