ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραδοχή Τσίπρα: Ήμασταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό

Παραδοχή Τσίπρα: Ήμασταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό

Μίλησε για όλα χωρίς να πει... τίποτα ο πρωθυπουργός - Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, αλλά και για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδεχόμενος πως η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να την αντιμετωπίσει -Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κάλυψε Τασία και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο (που ετέθη ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής) στην ΕΕ, αποκλείοντας ωστόσο αυτό της αποχώρησης από τη Σένγκεν - «Κανένας κίνδυνος για "κούρεμα" καταθέσεων και "ψαλίδι" στις συντάξεις μέχρι 1.200 ευρώ - Πρόβλημα η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση - Ιθάκη μας η ελάφρυνση του χρέους - Να τελειώσει η πλάκα ότι έκανα "ΝΑΙ" το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος - Ο Βαρουφάκης λέει ανοησίες - Δυο νησιά δεν θα καταστρέψουν τον τουρισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων -Τι είπε για φορολογικό, ασφαλιστικό, αγρότες, συντάξεις, οικουμενική, αλλά και για τη συνάντηση με τον Σταύρο Ψυχάρη.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης. Ήμασταν ανέτοιμοι, αλλά δεν το υποτιμήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκπομπή «στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σημειώνοντας για την κατάσταση στη Συρία: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βρει λύσεις και να μοιράσει δίκαια το πρόβλημα. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης».

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να προστατέψει την Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις δηλώσεις της περί προσφύγων που λιάζονται, αλλά και για τους υπαινιγμούς ότι «κάλεσε» τους μετανάστες στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στην αρχή έρχονταν δέκα βάρκες το μήνα και τώρα έρχονται 100 την ημέρα.

«Φταίει η κυρία Χριστοδουλοπούλου για τις αυξημένες ροές ή η Μέρκελ που είπε ότι η Γερμανία θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες;», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Ήταν διαφορετικά τα δεδομένα όταν έρχονται δέκα βάρκες το μήνα και διαφορετικά όταν έρχονται 100 βάρκες την ημέρα, φορτωμένες με παιδιά», για να διερωτηθεί: «Τι θέλατε να κάνουμε;».

Ο Τσίπρας, υπεραμύνθηκε επίσης της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως προειδοποιούσε για το φαινόμενο αυτό από την αρχή και γι΄ αυτό εξάλλου δημιούργησαν για πρώτη φορά υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις κάνοντας λόγο για «ανοιχτό φάκελο του Φαρμακονησίου».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πάγιο αίτημα της Ελλάδας είναι να μετακινούνται οι πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το σταθμό της χώρας μας, ενώ για τις μετακινήσεις των προσφύγων σημείωσε πως η Ελλάδα γεωγραφικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσουν οι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις», είπε αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, «αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα».

«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», υποστήριξε ακόμα ο Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Απέρριψε μάλιστα την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφερόμενος στη γνωστή υπόθεση με το ταξίδι στο Ιράν και στη θέση της περί αποστρατικοποιημένων νησιών, ενώ σημείωσε ότι η κλιμάκωση δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα, «μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία ούτε με το ΝΑΤΟ θα έχουμε αποτέλεσμα. Διεκδικούμε και τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα, την Παρασκευή, θα εκτιμηθεί η κατάσταση, γιατί και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να γίνει το Συμβούλιο και να έχει επιτυχία. Αν όμως, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει χάος στο Αιγαίο με τις ροές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει.

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση ουδέποτε ήταν αντίθετη στη συμμετοχή της Frontex, ενώ αποκάλυψε πως το ευρωπαϊκό αυτό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα.

«Τώρα, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών» δήλωσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από τη Σένγκεν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρκής επίκληση του κινδύνου για τον τουρισμό και η καταστροφολογία σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης σε αυτόν, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην υπάρξει μείωση του τουρισμού.

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο, αλλά και για την κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση ότι μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα, ο Τσίπρας ανέφερε με νόημα ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», επιβεβαιώνοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό ετέθη ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.

Αναφερόμενος, δε, στη σύσκεψη της Βιέννης στην οποία δεν εκλήθη η Ελλάδα, υπογράμμισε τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων, αποκαλύπτοντας ότι απόψε δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τού είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.

«Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι "άσπρο-μαύρο"», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

«Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το τι θα πράξει στην περίπτωση που οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν εγκρίνουν το βέτο, σημείωσε ότι θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν», πρόσθεσε.

«Θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση - Να επιστρέψει στο ρεαλισμό το ΔΝΤ - Ιθάκη μας η ελάφρυνση του χρέους»

«Είναι η ώρα οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν την απειλή και να ζητήσουν από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του», υποστήριξε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις διαφωνίες των Θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να ζητήσουν από το Ταμείο είτε να κινηθεί στο ρεαλισμό και να δεχθεί μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, είτε να αποχωρήσει. Για μια ακόμη φορά υπογράμμισε δε την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία κατά τα γράμμα και ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην πολυπόθητη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, «την Ιθάκη μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Δεν ήμουν από αυτούς που επιθυμούσαν διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έκανα όμως αυτή την υποχώρηση διότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία. Τώρα λοιπόν αυτό το οποίο πιστεύω αλλά πιστεύω και όλοι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στο ρεαλισμό από την πλευρά του Ταμείου για να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός επιρρίπτοντας στο Ταμείο την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και ξεκαθάρισε ότι δεν συσχετίζει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, ούτε και είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να την επικαλεστεί για να βγει εκτός των πλαισίων της συμφωνίας.

Σημείωσε όμως ότι η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων, πρέπει να βάλει σε άλλο πλαίσιο τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη, «διότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο».

Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ ότι αν η Ευρώπη είχε ενδώσει στις πιέσεις κάποιων ανόητων για το Grexit, η Ευρώπη σήμερα δεν θα είχε τη δυνατότητα να προφυλαχθεί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα δύο κρίσεις.

«Τούτη την ώρα λοιπόν πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες απειλές. Και σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαφωνίας ανάμεσα στους Θεσμούς θα πρέπει να ζητήσουν από το ΔΝΤ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση: Ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις, άρα έρχεσαι σε ρεαλιστικούς στόχους ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα και θες να αποχωρήσεις, να μας το πεις ανοιχτά. Αυτή είναι η άποψη μου και τη λέω ανοιχτά. Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η στάση της Ευρώπης, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο για νέες διαφωνίες», είπε ο πρωθυπουργός.

«H παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, άλλωστε το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε 25, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά μόλις 5,7 δισ. ευρώ, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και χωρίς την παρουσία του Ταμείου. Μόνο από τον ESM», εξήγησε ακολούθως και παρατήρησε ότι η παρουσία του Ταμείου έχει σχέση με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο γερμανικό κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα της παρουσίας του. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε έτσι ότι «το ζήτημα τώρα είναι να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς για να προχωρήσουμε», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις μέσα στο πλαίσιο και το γράμμα της συμφωνίας.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις της Αθήνας όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, συμπίπτουν με αυτές του ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση. Χαρακτήρισε, δε, εγγενές πρόβλημα την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα, καλώντας το να επιστρέψει στο ρεαλισμό.

Για την αξιολόγηση είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «τη διαγραφή - ελάφρυνση» του χρέους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη», είπε και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, αλλά και πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το δημοψήφισμα

«Το Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση και έχετε απέναντι σας τον Τσίπρα. Και όχι τον Σαμαρά και όχι τον Παπανδρέου ή οποιονδήποτε άλλον. Θέλω να σας πω ότι δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να πάει αυτή την κόντρα μέχρι τέλους! Παίζοντας το κεφάλι του, αλλά όχι το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου σχολίασε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε στην Μέρκελ go back, σήμερα ζητεί την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα, ότι η επιμονή μου θα ήταν να παίξω το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, έκανα πίσω, αλλά μόνο τότε έκανα πίσω. Δεν έκανα πίσω ούτε στους εκβιασμούς, ούτε στις απειλές που δέχθηκα μέσα και έξω από τη χώρα. Και όταν κάναμε αυτόν το συμβιβασμό, τότε είχα το σθένος να μην το κρύψω κάτω από το τραπέζι και να ζητήσω ξανά την έγκριση του ελληνικού λαού. Και πήρα την έγκριση του ελληνικού λαού. 'Άρα να τελειώνει αυτή η πλάκα ότι έκανα "ΝΑΙ" το "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.

Ανοησίες… Βαρουφάκη!

Όταν ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ήθελε να βγει «ναι» στο δημοψήφισμα με μικρή διαφορά για να το υλοποιήσει στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή είναι μια απολύτως ανόητη κριτική, διότι είχε δηλώσει πως αν έχανε το δημοψήφισμα θα έπαυε να είναι και πρωθυπουργός.

«Τιμώ την πολιτική διαφωνία, αλλά δεν δέχομαι στο ηθικό πεδίο μύγα στο σπαθί μου! Εκείνες τις ημέρες κάποιοι ετοιμάζονταν να καταλάβουν το Μαξίμου και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια. Δέχομαι κριτική αν έκανα ή δεν έκανα καλή διαπραγμάτευση. Αλλά επί του ηθικού πεδίου, δεν δέχομαι κριτική και λάσπη», κατέστησε σαφές.

Δεν αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι συντάξεις των 3.000 ευρώ

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία μάς αναγκάζει να καταθέσουμε προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση των κρατικών δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ και αυτή η μείωση επιτυγχάνεται με μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η προτεινόμενη ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές. Οι Κυβερνήσεις υπάρχουν για να διαμορφώνουν μέσα στο πλαίσιο των στόχων την πολιτική τους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως μια μείωση για 13η φορά των συντάξεων θα λειτουργήσει υφεσιακά.

Ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν σε υψηλές συντάξεις, είπε: «Έγνοιά μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοιά μας είναι να προστατεύσουμε την πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ και βεβαίως ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε και οι συντάξεις που είναι 1400, 1500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε να μπει ένα πλαφόν».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε όμως ότι και αυτό το μέτρο θα έχει συμβολική αξία διότι είναι λίγες αυτές οι συντάξεις και άρα είναι μικρή και η περικοπή αυτών των δαπανών. «Δεν το αποκλείω, δεν είναι κόκκινη γραμμή μας οι συντάξεις των 3.000 ευρώ», είπε και τόνισε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ζήτημα περικοπής δεν έχει τεθεί από τους Θεσμούς.

Για το αγροτικό

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους αγρότες, ο Τσίπρας υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σχεδιασμένη ώστε το φορολογικό νομοσχέδιο να ισοφαρίσει την όποια επιβάρυνση στον τομέα των εισφορών για τον αγροτικό κόσμο, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού επιβάλλει εναρμόνιση της φορολογίας τους με τη φορολογία των υπολοίπων. Είπε επίσης ότι στόχος είναι να πάρουν οι αγρότες μια σύνταξη αξιοπρέπειας.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να αμβλύνει τις όποιες επιβαρύνσεις και για τους αγρότες και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόνοια μέσα στην αγροτική οικογένεια: ο ένας εκ των δύο συζύγων να καλύπτεται με το εργόσημο και να εκπίπτει έτσι ένα σημαντικό ποσό.

Αφού ανέφερε δε ότι οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις επειδή φοβούνταν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό, συμπλήρωσε πως για τις αλλαγές στο αγροτικό η κυβέρνηση έχει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Για το φορολογικό

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής, αν υπάρξει, θα αφορά σε εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι ταξικό μίσος, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά ταξική δικαιοσύνη.

Απαντώντας ακολούθως σε άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έτοιμα προς κατάθεση είναι ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα του εξωτερικού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επιδίωξη μάλιστα του οικονομικού επιτελείου είναι αυτά τα νομοσχέδια να κατατεθούν μέσα στο Μάρτιο, παράλληλα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα σενάρια περί οικουμενικής

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε επίσης να απορρίψει τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, επιμένοντας στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, ενώ τόνισε ότι ο λαός τού έδωσε σαφή εντολή το Σεπτέμβριο.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει άλλα 3,5 χρόνια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν επί 40 χρόνια, ας κάνουν λίγο στην άκρη», τόνισε με νόημα, ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στα εθνικά θέματα.

Εκτίμησε, δε, ότι κάποιοι πιέζουν και «τσιγκλάνε» τον κ. Μητσοτάκη για εκλογές, όταν «ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ της εξάντλησης της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, αλλά και υπέρ του να μην υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σύστημα».

Πρόσθεσε πάντως ότι «η ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν νομίζω ότι παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς», καθώς όπως είπε «η διαρκής ανακαίνιση αυτής της συζήτησης με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να βρεθούν σε θέση εξουσίας».

Στη συνέχεια, αφού αποκάλυψε πως με τον κ. Μητσοτάκη διαφωνούν σε πολλά, ωστόσο συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ στην πρώτη τους συνάντηση τού δήλωσε ότι θέλει να έχει αντίπαλο κάποιον που διαφωνεί καθαρά, τον κατηγόρησε ότι «μποϊκοτάρισε» την εκλογή ΕΣΡ από τη Βουλή και δεν στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης όσον αφορά στον αγώνα της κατά της διαπλοκής, αναφερόμενος ξεχωριστά στις υποθέσεις της λίστας Μπόργιανς και του κ. Παπασταύρου.

«Του ζήτησα να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και στην αδειοδότηση των καναλιών. Έφυγε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από τον υπουργό Επικρατείας. Το έκανα, και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ πως καλύπτει τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη της υπόθεσης του κυκλώματος των δημοσιογράφων εκβιαστών πριν αναρωτηθεί ποιοι έστησαν τα κυκλώματα στην ΕΥΔΑΠ.

«Του πρότεινα επίσης», είπε επίσης ο πρωθυπουργός «να υπάρξει ρήτρα στο σύνταγμα ώστε να μην είναι εύκολη η προσφυγή σε εκλογές».

Για τη συνάντηση με τον Ψυχάρη: Μπορεί να συναντηθώ και με το διάολο, αλλά δεν θα πουλήσω την ψυχή μου

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τις μυστικές συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μπορεί «αν χρειαστεί να συναντήσω και το διάβολο θα το κάνω, αλλά δεν θα πουλήσω την ψυχή μου», υποστηρίζοντας ότι δεν θα κριθεί από το ποιον συναντά αλλά από το τι πράττει.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο Ψυχάρης τού ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιότητα για τη συνάντησή τους, ενώ ο ίδιος τού αρνήθηκε και άλλες συναντήσεις μετά τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε έπειτα την περηφάνια του για την κυβέρνησή του γιατί «δεν χαρίστηκε και δεν εκβιάστηκε, και δεν θα χαριστεί σε κανέναν», σημείωσε πως «μεμπτό θα ήταν αν είχα ευνοήσει τον συγκεκριμένο και την επομένη ήμουν στο MEGA, κάτι που ποτέ δεν συνέβη», καθώς όπως είπε, στο συγκεκριμένο κανάλι έχει να εμφανιστεί από το 2012.

Έκανε λόγο μάλιστα για πανικό του συγκεκριμένου εκδότη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ότι μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία, ο κ. Τσίπρας είπε «ας τα βγάλει όλα και να πάει στον εισαγγελέα που τελευταία τον συναντά συχνά»…

Σχετικές ειδήσεις